Истински приют за таралежи се появи близо до град Рен в Северна Франция, съобщава Quest-france. В него ранени или болни таралежи ще получават медицинска помощ, ще се възстановяват, а после отново ще бъдат пускани в естествената си среда на обитание. Идеята е членовете на асоциацията 

Обезпокоени от бързонамаляващата численост на популацията от таралежи в Европа, специалистите се договарят с местната ботаническа градина Броселианд за откриването на този своеобразен хотел, където таралежите могат да дойдат сами или пък някой да ги донесе.

Бодливите гости ще разполагат с 25 хектара зелени площи, където няма да срещнеш кола. В това е и основната идея, защото именно заради засиления пътен трафик толкова стремително намалява популацията на таралежи в Европа.

Изследване, проведено във Великобритания, показва, че за последните 10 г. популацията там е намаляла от 30 милиона едва на 1,5 милиона таралежи. И основна причина за тази катастрофа е човекът.

Песимистите казват, че таралежите в Европа ще изчезнат още през 2025 г., други - че това ще се случи през 2030 г., казва Натали Пире, ветеринарен лекар от Boules Epiques. 25% от таралежите загиват под колелата на колите, още 25% - от пестицидите, а 10% - заради градинарите. Останалата част - заради болести и проблеми с размножаването. Но това не повод да не правим нищо, казва френската експертка.

Освен ботаническата градина Броселианд ветеринарните лекари от Boules Epiques ще търсят още площадки за нови хотели за таралежи.

Първите бодливи гости на хотела в Броселианд се казват Шампион и Лейди Оскар, които са били спасени от неминуема гибел.

Франция не е единствената държава, която се вълнува от съдбата на таралежите. В Германия има истинска клиника за бодливи пациенти, които успяват да заспят зимен сън. Там ги хранят, лекуват, а след това ги пускат на свобода.

Снимки: Boules Epiques
Снимки: Boules Epiques
Снимки: Quest-france.fr/ Boules Epiques
Снимки: Quest-france.fr/ Boules Epiques