Пчеларят от английското графство Линкълншър Джез Роуз е решил да осигури на местната пчелна популация паша на площ от 21 011 713 кв. м. За целта той е готов да предостави на съседите си фермери безплатно цветни семена, съобщава Farminguk.

От времето на Втората световна война Великобритания е загубила 97% от своите пасища и полета, което е довело до една неблагоприятно малка среда за обитание на пчелите.

Фермерите приемат добре инициативата на пчеларя и активно се включват в създаването на "пътна карта" на пчелите в цяла Англия.

Наред с това Роуз кани местни компании да спонсорират проекта и да ускорят засяването на семената, за да постигнат заедно максимален ефект.

В интерес на всички градинари и собственици на земя е да създадем среда, в която дивата природа ще процъфтява, казва Роуз. Длъжни сме да поощряваме фермерите да опазват биоразнообразието и всеки, който има земя, може да се включи в засаждането на цветя и растения, които са благоприятни за размножаването на пчелите. Надявам се, че още не сме закъснели и няма окончателно да загубим нашите пчели, добавя Роуз.

Фермерът Дейвид Пенел, който се е включил в инициативата, обяснява, че наскоро са засели над 2 хектара със смески от диворастящи треви, което ще помогне за разнообразяване на средата на обитание не само на пчелите, но и на други представители на фауната.

Джез Роуз
Джез Роуз