Европейският орган по безопасност на храните (EFSA) ще направи оценка за безопасността от използването на фуражни  добавки, съдържащи витамин D за някои обекти на аквакултура.

EFSA вече има изследване за ефективността на прилагането на добавки от тази група в серия от изследвания, чиито резултати са оповестени през януари 2017 г.

В рамките на ново изследване европейският регулатор планира да проучи доколко прилагането на фуражни добавки, съдържащи витамин D3, ще е безопасно, ако максимално допустимото равнище в комбинираните фуражи бъде увеличено на 1,5 мг/кг фураж. То ще бъде направено по молба на Норвежката агенция по безопасност на храните.

Предполага се, че използването на голямо количество витамин D може да повлияе позитивно на отглеждането на сьомговите риби.