Засилен е контролът на българско-гръцката граница и е въведена забрана за внос на свинско месо. Мерките са предприети, за да не се допусне пренасянето на "африканска чума" по свинете, предаде БНР.

На ГКПП "Капитан Петко Войвода" се проверяват щателно автомобилите и техните пътници за наличие на продукти от свинско месо. Мерките са предприети, за да бъде възпрепятствано разпространението на болестта "африканска чума“ по свинете.

На място е д-р Атанас Атанасов от Агенцията за безопасност по храните, който обясни, че ако граничните власти открият такива пратки, те първо се конфискуват, след което средството се дезинфекцира, а задържаните продукти се унищожават чрез изгаряне.

До този момент няма регистрирани нарушения.

На пункта се раздават листовки, в които се разяснява какво представлява болестта, и се дават различни съвет. Съветват се пътниците в никакъв случай да не пренасят продукти от свинско месо.

Засилен е контролът и на българско-румънската граница заради огнища на чума по свинете, която е регистрирана в Румъния.