То се определя от два фактора

Навярно всеки стопанин на котка е забелязвал, че понякога тя спи на съвсем неочаквани места. Какви са причините за това?

Повечето котки избират топло място за сън

И това е особено валидно за старите писани. Обусловено от факта, че телесната температура на котката пада под равнището, което трябва да бъде (38-39 градуса е нормалната температура за котките). При това котката чувства постоянен студ и затова за своята почивка тя отдава предпочитание на топлото място.

Също така котките обичат да спят на повдигнато място

При това за тях е абсолютно не е важно какво ще им служи за спалня. Котката с удоволствие ще спи и на ниска пейка, и на шкафа. Причината за това е ловният инстинкт, за който хората често забравят. Котките са истински ловци, а сънят върху нещо по-високо позволява тя да осъществява контрол на всичко, което я заобикаля.

Освено това спането на по-високо място се обяснява също и с това, че там въздухът е по-топъл, отколкото например на пода.

Двата фактора - топлина и височина, са основни при избора на място за спане от котката.

Също така котката не понася течение

Това може да се забележи, ако се наблюдава къде котката ляга да спи. В никакъв случай това няма да е около входната врата.

Любими места за сън са: легла, фотьойли, ракли, полици и др.

Трябва да знаете, че за котката изборът на място за сън е много важен, тъй като тя прекарва голяма част от живота си именно в сън и затова леглото й трябва да е комфортно. 

ЗАЩО ПИСАНИТЕ ОБИЧАТ ДА СПЯТ В КРАКАТА НА СТОПАНИТЕ СИ?

Въпреки широко разпространеното мнение за обратното котките са способни на обич

И за това не им пречи нито независимият нрав, нито известната доза егоистичност. Така че една от причините за спането в краката на стопанина си е именно любовта на котката. Освен това котката може да ревнува от деца или други животни които живеят в същия дом. Лягайки да спи в краката на стопанина си, тя като че ли казва: това е мое, демонстрирайки на околните своята близост с любимия човек.

Добре изолираният позорец дава възможност на котката да спи на перваза
Добре изолираният позорец дава възможност на котката да спи на перваза
А това коте си е избрало леген за следобедния сън
А това коте си е избрало леген за следобедния сън
Спането със стопанката също е любима опция
Спането със стопанката също е любима опция
Тази котка не може да спи далеч от стопанина си
Тази котка не може да спи далеч от стопанина си