Оранжерийната белокрилка е сред най-опасните вредители в градината. Презимува по растенията в оранжериите, често през есента се внася с цветята вкъщи.

Каква трябва да знаете:

Белокрилките се заселват от долната страна на листата. През деня те са неподвижни. През нощта са активни и прелитат от едни растения на други.

Женските белокрилки снасят яйца по долната страна на младите листа.

Има до 10-12 поколения годишно. При благоприятни условия се развива през цялата година.

Борбата е трудна, пръска се редовно

Не трябва да се допуска внасянето им вкъщи с цветята

Борбата срещу белокрилките е изключително трудна. Затова ежегодно любителите градинари имат проблем с вредителя.

За да е ефективна борбата, трябва да се комбинират всички мероприятия - агротехнически, химични, биологични, механични и др.

При градинарите, които имат оранжерии, борбата започва още с подготовката им за отглеждане на разсада или за разсаждане на растенията.

Третиране се прави при отглеждането на разсад, след образуване на първите същински листа. То е насочено срещу възрастните преди яйцеснасяне, за ограничаване плътността на неприятеля. Пръска се поне 2-3 пъти през 6-8 дни с контактно действащи инсектициди.

По време на пикирането на разсада, се третира 2 пъти. Първото е 2-3 дни след пикирането, а второто - 2-3 дни преди засаждането.

Пръсканията срещу белокрилката продължават през целия вегетационния период.

Неприятелят бързо привиква Устойчивост

Затова се редуват инсектициди с различни активни вещества

Белокрилките бързо развиват устойчивост към използваните инсектициди. За да се избегне създаването на такива популации, трябва да се редуват различни химични препарати, както по активно вещество, така и по механизъм на действие.

Третиране

Регистрираните препарати за борба с оранжерийната белокрилка са достатъчно ефикасни, ако се използват правилно. Това означава пръсканията да започнат още при появата на белокрилката, да се спазват препоръчаните дози.

И нещо изключително важно - наличието на няколко препарата, които задължително да се редуват, за да не се създаде устойчивост.

И задължително растенията трябва да се напръскват много добре.

Подходящи инсектициди

Адмирал 10 ЕК - 0,05%,3 дни карантинен срок

Актара 25 ВГ - 0,03%, 3 дни

Би-58 - 0,1%, 21 дни

Вазтак Нов 100 ЕК - 0,03%, 7 дни

Децис 100 ЕК - 0,017%, 7 дни

Ефориа 045 ЗК - 0,125%, 7 дни

Конфидор енерджи ОД - 0,08%, 3 дни

Ланат 20 СЛ - 0,125%, 7 дни

Моспилан 20 СГ - 0,02%, 3 дни

Нексид 015 КС - 0,04%, 7 дни

Фюри 10 ЕК - 0,02%, 1 дни

Внимание!

Пръсканията започват при установяване на летящи пеперуди, като продуктите за растителна защита задължително се редуват. В случай, че се използва само един инсектицид много бързо се развива устойчивост към него.