МЗХГ бързо определи обезщетенията

На пострадалите земеделски стопани във връзка с възникналите огнища на заболяването чума по дребните преживни животни в засегнатите общини на областите Ямбол и Бургас ще се даде de minimis за покриване на загуби от нереализиране на мляко, ценови разлики на изкупена продукция и затруднения при изхранване на животните.

Единичната ставка за една овца-майка и/или коза-майка е 47 лв.

За трите общини в област Ямбол - Ямбол, общ. Стралджа и Тунджа, в които бе наложена едноседмична забрана за продажба на сурово мляко, ще се предостави  подпомагане за пропуснати ползи от реализация на първична земеделска продукция (овче и козе мляко), като единичната ставка е в размер на 14 лв. за една овца-майка и/или коза-майка;

Ще се предостави

de minimis за всички животновъди, които отглеждат дребни преживни

ивотни и не попадат в засегнатите от заболяването области - единичната ставка е в размер на 7 лв.

МЗХГ обещава обаче, че предстои на заседание на управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие" да се разгледа предложение за увеличаване с още 8 лв.

Срокът за за подаване на заявленията е от 19 юли 2018 г. до 31 август 2018 г.

За пострадалите животновъди заявления ще се подават в съответната областна дирекция на фонда, а срокът за изплащане на помощта ще е

до 5 работни дни след подаване на заявлението

Като подпомагане за кампания директни плащания 2018 г. всички пострадали животновъди, кандидатствали по схемите за обвързана подкрепа ще получат подпомагане, вкл. за евтаназираните животни, като за тях

няма да се изисква доказване на реализирани количества мляко

или млечни продукти.

Аналогично, кандидатите по схемата за преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството, ще бъдат допустими за подпомагане по схемата.

Животновъдите с евтаназирани животни

ще получават обезщетения, които са изчислени по видове и категории животни, като е отчетена пазарната цена, теглото на животното и неговата развъдна стойност. Така се формират два вида обезшетения за стокови животни и такива под селекционен контрол.

При стоковите животни, обезщетенията ще варират:

Агнета до 6 месеца за угояване - 140 лв.

Шилета от 6 до 12 месеца за угояване - 160

Шилета от 12 до 18 месеца за угояване - 160

Овце за угояване - 190

Ярета до 6 месеца - 140

Козлета от 6 до 12 месеца за угояване - 160

Кози за угояване - 190

При определяне индивидуална ценана всяко животно под селекционен контрол са отчетени и племенната стойност на животното на база неговата млечност, поредността на лактацията, като за мъжките разплодни животни получената крайна стойност се удвоява.

Среден минимален размер за овца майка ще бъде 234,66, среден максимален размер - 436 лв., за коч - съответно 690 и 713 лева.