Потиска вируси и замества антибиотици, сочи изследване на учени от няколко института

Радина Иванова

Лечебните свойства на боровинките са известни от антични времена. Многобройни съобщения през последните години потвърждават повишения интерес на водещи научни колективи от цял свят към качествата на дивите ягодоплодни видове, особено на червената и черна боровинка.

Учените ги причисляват към т. нар. функционални храни тъй като влияят върху отделни функции в организма, свързани с понижаване риска от редица патологични състояния, включително социалнозначимите рак, диабет и остеопороза.

Освобождаването на големи количества свободни радикали в организма се свързва и с редица дегенеративни заболявания на нервната система като болестта на Алцхаймер, Паркинсон, сърдечносъдова патология, атеросклероза.

Антиоксидантите неутрализират действието на свободните радикали като взаимодействат с тях и ги превръщат в безвредни молекули. В резултат на което понижават оксидативния стрес, поддържат функциите на клетките във физиологични параметри, забавят процесите, свързани със стареенето на мозъка, подобряват паметта, координацията и баланса на процесите в нервната система.

Превантивната и лечебна роля на антиоксидантите, съдържащи се в дивите горски плодове, ги прави обект за задълбочено изследване от науката, медицината, диетологията, включително и на родна почва.

Гл. асистент д-р Ивайла Динчева, съвместно с други млади учени от АгроБиоИнститут, Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията “Н.Пушкаров”, Институт по микробиология “Акад. Стефан Ангелов” - БАН, Биологическия факултет на Пловдивски университет и чуждестранни изследователи от Норвегия провеждат сравнителен анализ на полифенолния състав на екстракти от диворастящи плодове на червена и черна боровинка с различен географски произход - България, Норвегия и Китай

Учените от различните направления установят зависимостите между химичните вещества (фенолното съдържание), надморската височина и географската ширина на естествените местообитания. И анализът показва, че българската боровинка е по-полезна за горепосочените заболявания колкото по-на високо вирее, а норвежката - колкото е по-на север.

Целия текст може да прочетете в новия брой на в. "Български фермер" от 19-25 юли.

Норвежки боровинки
Норвежки боровинки
От 2014 г. в края на месец юли на хижа “Амбарица” в Троянския Балкан всяка година се организира уникалният фестивал на боровинките. Това може би е и българският фестивал, който се провежда на най-голяма надморска височина.
От 2014 г. в края на месец юли на хижа “Амбарица” в Троянския Балкан всяка година се организира уникалният фестивал на боровинките. Това може би е и българският фестивал, който се провежда на най-голяма надморска височина.