Оперативна група е открила начин люцерната да прави ток

Ще стартират оперативна група, която да проследи как и други растения могат да бъдат полезни и да носят добавена стойност

Ще стартират оперативна група, която да проследи как и други растения могат да бъдат полезни и да носят добавена стойност

Използването на отпадъци и растителни остатъци за генериране на енергия е вече познат способ сред фермерите в Европа, казват от Института за агростратегии и иновации.

Експертите на института, изучили иновативни оперативни групи в цяла Европа, ни дадоха за пример Северна Италия и фермери по поречието на река По.

Там вече отглеждат растителност, за да създават електричество, използвайки процеса на анаеробния метаболизъм.

Анна Тратенеро е фермер, отглеждащ люцерна, за да произвежда ток. Получава добавена стойност от продукцията си, работейки на принципа на кръговата икономика.

Разказва, че с група колеги се сблъскали с необходимостта от преструктуриране в сектора за производство на захар. Усетили възможност, че могат да добавят стойност към производството си, когато предприятието, на което предавали цвеклото затворило врати. А те отглеждали около 3 000 ха.

Така потърсили варианти за диверсификация и благодарение на националната регулаторна рамка за производство на енергия от възобновяеми източници, открили, че районът им има голям потенциал за използването на анаеробния метаболизъм, който произвежда биогаз.

След това създали и компанията Alfalfa Energia в която фермерите са в съдружие, разказва Тратенеро.

Предприятието започва да работи през 2012 г., произвеждайки биогаз, който се използва за генериране на ток. Растенията произвеждат 1 mw електричество и 1,2 mw остатъчна термална енергия.

Към бизнес модела си по-късно са добавили пакетирането на висококачествена сушена люцерна.

Остатъчната термална енергия, която генерираме, не излиза от стопанството, а отива директно в сушилнята.

Сушената люцерна се прие много добре - и от животновъдите, и от производителите на пармезан от района, обяснява Тратенеро. Тя има план да развива и други иновативни идеи

Ще прави оперативна група, която да проследи как и други растения могат да са полезни и да носят добавена стойност, без да се налага да използват подкрепа от държавата.

Групата нарича своята дейност енергийно фермерство. В трудните времена за фермерите, то носи алтернативен доход, казват членовете.