Болестта дошла от

нелегален внос

“Още около 115 животни трябва да бъдат евтаназирани в с. Шарково”, заяви във вторник шефът на Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол Николай Георгиев.

“Екипите от Шарково и Крайново са били изтеглени. В Шарково е останал един обект, който не е довършен заради протести и барикади. Животните са били изкарвани от доброволци и са подплашвани към гората.” Това заяви Ивайла Давидова от главна дирекция “Верификация на официалния контрол” към Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Изтеглена е и мобилната техника за дезинфекциране на входа на Шарково заради посегателства, посочи Георгиев и допълни: “оттеглих хората си, за да не пострадат”.

“Най-вероятно вирусът е пренесен чрез нелегално транспортирано животно от Турция”, посочи Давидова. Тя добави, че това не е прецедент, тъй като при религиозни празници имало случаи на незаконна търговия.

Към момента 4000 животни са били подложени на евтаназия, като налични огнища има в Ямболска и Бургаска област.

“Болестта е особено опасна, силно заразна и подходяща за биологично оръжие. Изисква се високо ниво на биосигурност и не включва поставяне под карантина”, заяви Михаил Бащавелов, който е шеф на Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград, и председател на Съюза на ветеринарните лекари в България.  

Порожанов: Има депутати

на мястото на заразата,

може да я разнесат

ДЕВОРА НЕДЯЛКОВА

Депутати стоят на мястото на заразата, може да я разнесат, заяви земеделският министър Румен Порожанов след Консултативния съвет с животновъдни браншови асоциации във вторник.

Порожанов обясни, че докато е бил в Шарково, е разговарял със станалата известна баба Дора. “Не искам да кажа, че се е съгласила, примири се”, каза той.

Министърът допълни, че мерките, които са взети, са абсолютно адекватни, бързи и своевременни.

Обезщетенията, които се изплащат, според нас покриват стойността на животните, каза още Порожанов. И добави, че имало хора, които искали да получават по 300 евро за животно, което не било възможно.

За ден трима стопани получили 110 868 лв. заради избити животни Средствата са за 501 животни под селекционен контрол, които са били умъртвени заради чума. Стопанствата са в селата Воден и Кости.

След него се включиха животновъди, които подкрепиха думите му, цитирайки обяви за продажба на овце и кози, с цени, стартиращи от 100 лв.

Създадохме оперативен щаб за дарение на животни за пострадалите колеги към Странджанския край, каза заместник-председателят на Асоциация „Обединени български животновъди” Юлия Коюмджийска.

Във фонда вече имало 150 животни от Перник и Кюстендил, като се очаква броят им да нараства.

Румен Порожанов по време на Консултативния съвет към министерството.
Румен Порожанов по време на Консултативния съвет към министерството.