Предлагаме ви отговор от Mateev във форума на pchelari.com: Слага се цялата каша в един съд, като предварително се налива вода на дъното на съда - някъде около 10 сантиметра. След това го нагряваш до около 85 градуса - няма нужда водата да завира. При над 70 градуса восъка ще се стопи и ще изплува на повърхността. Медът като по-тежък ще падне на дъното и ще се разтвори във водата. Това е.

Когато всичко се нагрее до 85 градуса, прекратяваш нагряването и изливаш цялата тази смес в един или повече пластмасови легени с наклонени стени, за да може после лесно да излезе застиналия восък. Предварително намазваш (или напръскваш) стените на легените с леко сапунена вода. Когато изстинат, обръщаш ги надолу с главата и вадиш питите. На дъното на питите ще има една чернилка, която всъщност представлява воден разтвор на изгорял мед. Изстъргваш я и я изхвърляш. Останалото е 99% восък.

Тази операция съм я правил десетки пъти. Това всъщност е и една от тайните при производството на восъчни основи - в казана с восък на дъното винаги се слага около 10 сантиметра вода. Тя поема и разтваря всички боклуци, които не са восък, а самият восък винаги изплува на повърхността, защото е най-лек.

Методът е много добър и пречиства восъка до повече от 99%. Ако искаш още по-добро пречистване, трябва да повториш операцията с восъка от първото пречистване. Но по принцип няма нужда от това, защото така или иначе при производителите на основи восъка отново се подлага на същата тази операция и към машината вече постъпва пречистен на 99.9%.