Предлагаме ви още практични съвети при вадене на меда от книгата на проф. д-р Иван Първулов "Уроци по пчеларство".

От центрофугата медът изтича през специално кранче и преминавайки през цедка се събира в някакъв съд - кофа, тенджера или направо в съда за съхранение. Пчелният мед се насипва и съхранява в съдове от подходяща за хранителни цели ламарина или пластмаса. След напълване на съдовете (тенекии или кофи) с мед, те се поставят в суха стая, отворени и се покриват с тензух. След 2-3 дни внимателно се обират пяната и изплувалите на повърхността дребни частици, преминали през цедката. През няколко дни, медът е добре да се разбърка, за по-фина кристализация.

След 10-15 дни на повърхността изплуват всички восъчни частички и могат също да се оберат внимателно. Медът се разбърква ежедневно внимателно и се оставя още няколко дни, за да се изпари излишната вода от него. След това съдовете се затварят плътно с капаците и се оставят за трайно съхранение.

ВАЖНО! В помещението не трябва да има продукти, отделящи миризма, защото се поема от меда. То трябва да е чисто, сухо и хладно. Пчелният мед е концентриран захарен разтвор и поема влага, в резултат на което се овлажнява отгоре в съда и вкисва.

Така изваден пчелният мед и налят в подходящи съдове, се отбелязва с етикети, на които трябва да се напише датата на центрофугирането и видът на меда (акациев, липов, полифлорен и др).

Трябва добре да се знае, че европейските пазари изискват добиването, съхранението и предаването на изкупвателите на качествен, свободен от лекарствени средства (антибиотици и сулфонамиди) и изкуствени подсладители мед.

Съветът на проф. Първулов е да не забравяме, че от януари 2003 г. със заповед на министъра на МЗХ у нас бе забранено използването на антибиотици, сулфонамиди и изкуствуени подсладители (фруктоза, глюкоза, захароза) при отглеждането на пчелите.