Учените от университета "Харпър Адамс" във Великобритания работят за създаването на робот, който ще се занимава с лазерно плевене. Партньорите по проекта са Syngenta и G's Fresh.

Специалисти от Националния център за прецизно земеделие, който се намира в университета, се занимават с изследване на технологии, основани на изкуствен интелект.

Новата разработка на Hyperweeder е прототип на селскостопански робот. Той извършва лазерно плевене и ще позволи да се избегнат хербицидите.

За да контролира плевелите се използват микроклазери. Технологията може да се използва за контрол на всякакъв вид плевели в различни култури.

В системата има сензори, които работят в реално време, за откриване на културите и плевелите. Използвайки софтуера, изображението се разпознава. Компютърът може да идентифицира до 26 растителни вида.

Роботът оценява формата на плевелите, след това с микролазер загрява растенията до 95 ° С. Конструкторът е прикрепен към задната част на трактора.

Системата отменя необходимостта от оран. Земеделските производители ще могат да намалят разходите и да спестят енергия.

Експертите се надяват, че селскостопанските роботи ще станат масови и достъпни.

Ако Hyperweeder се окаже ефективен, той значително ще намали количеството пестициди в полетата и ще ускори въвеждането на роботика.