Във Франция кампанията за прибиране на реколтата се движи с бързи темпове, благодарение на благоприятните климатични условия.

Различията в добивите все още са големи при нормално качество на зърното.

Независимо от това, началото на прибирането на реколтата потвърждава спада в производството както във Франция, така и в Северна Европа.

Цените на пшеницата на Euronext се повишиха в края на изминалата седмица до +2 евро/т по фючърси за септември 2018 г.

Последната цифра от FranceAgriMer за състоянието на царевичните култури не оказа влияние нагоре върху цените на царевицата.

Въпреки факта, че през предходната седмица оценката е спаднала, 73% от културите все още се смятат за "в добро и отлично състояние". Тази оценка обаче крие големи различия в различните региони на производството.

Пазарите на маслодайни семена останаха стабилни.При рапицата се очаква намаляване на производството в Европа, където добивът е много разочароващ, а цените за соевото и палмовото масло, показват спад.

На пазара повлия и публикуването на актуализираните доклади на FranceAgriMer, в които бяха обявени нови балансови оценки за кампанията 2017/2018:

. За пшеницата преходните запаси бяха преразгледани нагоре до 3,0 млн тона в сравнение с 2,6 млн тона миналия месец, след като намалиха очакванията за износ за трети страни до 8,17 млн. тона, в сравнение с предишната оценка от 8,4 млн тона.

. Пшеничните запаси в земеделските стопанства също са повишени до 33,37 млн тона, в сравнение с 32,97 млн тона в предишния доклад. В същото време износът на зърно в ЕС се увеличи от 9,03 на 9,26 млн тона.

. Що се отнася до ечемика, складовите запаси бяха ревизирани нагоре до 1,67 млн тона, в сравнение с 1,40 млн тона миналия месец.

. Това преразглеждане бе последвано от спад в оценката на износа за трети държави до 2,6 млн. тона, в сравнение с предишната оценка за 2,8 млн. тона.

. При царевицата, запасите от пренос бяха ревизирани нагоре от 2,84 на 2,91 млн тона.

На международната сцена Индонезия закупи около 90 000 тона хлебна пшеница от черноморски произход.

А що се отнася до геополитиката, САЩ продължават да предлагат все по-строги мерки за нарушаване на правилата на конкуренцията, заплашващи да обмитят вноса на още по-голям брой стоки.

Това, разбира се, оказва негативно влияние върху световната търговия, докато цените на селскостопанските стоки в Съединените щати, особено на соята, бързо намаляват.