Ако кравата е много стара, с времето в млякото й може да се появи характерен соленоват привкус.

Причина за горчиво-соления привкус на издоеното млякото мже да е и етапът от лактационния период, а именно периодът на пресушаване на кравата когато съдържанието на мазнини в него рязко се повишава, като може да достигне до 9%. Увеличава се количеството на белтъчините, а киселинността намалява. Поради това през последните 7 дни от лактацията такова мляко не се приема от млекопреработвателните предприятия.

Този неприятен привкус може да говори и за някои сериозни здравословни проблеми:

туберкулоза на вимето;

проблеми с бъбреците;

мастит или други заболявания на вимето.

В много редки случаи солеността на млякото може да е предизвикана от фураж. Например кравата да е изяла някое растение на пасището.

При възникване на подобен проблем и особено ако кравата е млада, непременно се обърнете към ветеринарен специалист.

В много редки случаи солеността на млякото може да е предизвикана от фураж - ако кравата е изяла някакво растение на пасището
В много редки случаи солеността на млякото може да е предизвикана от фураж - ако кравата е изяла някакво растение на пасището