Много стопани, които отглеждат домашни птици в двора си, се оплакват от нападения на дребни хищници. Белки, златки, невестулки и порове оставят след себе си празен птичарник.

Белката е опасен нощен хищник

Неканеният нощен гост в кокошарника няма да остави и здраво яйце
Неканеният нощен гост в кокошарника няма да остави и здраво яйце

Тя е силно и коварно зверче, което е безпощадно към пернатите си жертви. Въпреки немалкия си размер - колкото домашна котка, белката може да се промъкне през много тесни цепнатини в стените на селскостопанските постройки.

Специалисти съветват как да предпазите птиците си от кръвожадния хищник:

Запушете всички пролуки в кокошарника, вратата му също трябва да се затваря плътно. Белката не копае, но се възползва и от най-малката пролука между земята и стената на птичарника.

Също така трябва да се запушат всички дупки под покрива, тъй като белката е великолепен катерач.

На няколко места на някое дърво покрай кокошарника окачете парчета ламарина или други метални предмети, които да я отпъждат.

Какво да направите, ако леговището на белката е на тавана ви. Във форума на БГ Лов Петьо Калинов съветва да се използва стъпен капан (клюса). На стъпката на капана се залепя с "Капчица" кокоше яйце, като преди това капанът се обезмирисява с ароматна билка - мащерка, смрадлика, пелин или др

Някои използват стъпен капан в борбата с белките
Някои използват стъпен капан в борбата с белките

После капанът се слага на пътечката на хищника или малко по-встрани, но не директно на тавана или там, където му е леговището. Яйцето трябва да е от домашна кокошка и да се залепи внимателно, когато капанът вече е заложен (сложен на място). Яйцето не трябва да се пипа с ръце, дори да сте сложили ръкавици. По-добре използвайте щипка или лъжица. Клюсата трябва да е вързана стабилно.

Белка, хваната в хуманен капан
Белка, хваната в хуманен капан

Може да използвате и специален капан като за мишки и плъхове, но по-голям и с двустранно отваряне. Колкото и да е странно, но белката не се страхува от подобни неща. Трябва да знаете, че поставянето му и използването му в самия кокошарник е много проблематично, а белката винаги предпочита живи жертви пред мъртви.

Ако възпрепятствате достъпа на белката до птиците ви, тя ще си потърси други жертви. Тогава дребният хищник ще ви отърве от мишки и плъхове.

МОЖЕ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ И ЖИВА СИЛА

Ако на тавана ви се е заселила белка, качете за няколко дни там куче. Най-добре да е порода ягдтериер (на снимката), фокстериер или джак ръсел териер.

Дори да не успее да я хване, кучето със сигурност ще прогони белката.