Хризантемите са едни от най-непретенциозните цветя. Отглеждат се лесно, а цъфтят изобилно от края на август до (а и след) първите слани през есента. Сортовете и хибридите при тези цветя са неизброими. Да не говорим за цветовата гама и формите на цветовете. Сигурно няма двор без поне една хризантема. Ако не друго, то всяка есен се продават хиляди бройки от есенните цветя. Малки и големи цветни топки украсяват паркове и лични градини, балкони и заведения. Как професионалистите постигат ефекта на цветната топка? А възможно ли е хризантемата в двора да стане подобен прекрасен облак от неизброими цветове без да сме професионалисти?

Какви са триковете

Лесни са, резултатът е гарантиран

Сигурно си мислите, че тази статия не е на мястото си на прага на лятото, но грешите. Хризантемите в производствените бази преминават през няколко операции преди да се превърнат в цветни помпони с размери над 30-50 и повече сантиметра в диаметър. Същото важи и за едроцветните хризантеми. Всичко започва още през май(че и преди това). Контролираните условия в оранжериите позволяват размножаване чрез връхни зелени резници по всяко време на годината. Дори то да е нетипично за дадения вид растение. В любителските градини размножаването на хризантеми се прави през пролетта. То става чрез разденяне на коренището или вкореняване на приосновни стъбла.

Триковете на професионалистите, с които можете да си послужите и вие в личната градина са лесни и не изискват кой знае каква подготовка. А резултатът е гарантиран. Изисква се само малко време и внимание.

На първо място винаги са факторите на средата и грижите

За да се развива добре едно растение, то трябва да е засадено на правилното място според изискванията му. Хризантемите обичат слънчевата светлина да е пряка, а почвата да е богатата и структурирана. Ако сте изпълнили тези две условия ще се радвате на цветята дълги години в градината си.

Обгрижването играе една от основните роли в получаването на много цветове. Редовното поливане е основна задача на цветарите. Особенно, ако се грижат за различни по вид и възраст растения. За оптималното развитие на хризантемите е важно почвата да се поддържа почти постоянно влажна. Още един важен момент е подхранването. То трябва да започне в началото на вегетацията с азотен тор. Две-три подхранвания са достатъчни. Колкото повече расте и се разлиства хризантемата, толкова повече храна е необходима. Но не като количество, а като качество. Време е да се премине към комбиниран тор със съдържание NPK и микроелементи. Азотът да бъде в минимални количества. Подхранване да се прави веднъж или най-много два пъти в месеца. При изсветляване или пожълтяване на листата азотът трябва да се увеличи отново и да се внимава в водния режим. Много вода също води до пожълтяване,а и до отмиване на азота. 

“Тайната на топката” е в пензирането

Прави се поне три пъти

Пензиране означава прищипване на върховете в млада възраст. Това е само една от многото зелени резитби, които се прилагат при културните растения (зеленчуци, овошки, лози). В цветарството тя е голямата тайна на гъстите и добре разклонени цветя наред с много други. Но в случая с хризантемите, тя е основна. В производствените бази пензиране на хризантемите се прави поне три пъти.

За млади скоро вкоренени хризантеми пензирането се прави както следва:

Първо пензиране след засаждане. Отнема се върха на младото растение, като се оставят 5-6 възела. В зависимост от размера на отстранения резник, той може да се вкорени при контролирани условия на средата и третиране с растежни хормони.

Второ пензиране. Прищипва се върхът на всяко ново разклонение. Тези резници също могат да се вкоренят, но растенията нямат време да пораснат достатъчно.

Трето пензиране се прилага най-късно до средата на юли. Така се дава достатъчно време на растенията да се разклонят добре, да оформят пъпки и да разцъфтят.

Важно е да отбележим, че сроковете за пензиране зависят от сорта. Ако той е много ранен, трето пензиране не се извършва. Ако се направи, отлага се цъфтежът.

За хризантемите в градината важат същите правила. Пензирането на върховете сгъстява храстчето неминуемо.

В този случай може да се приложат едно или две прищипвания.

Описаната процедура важи само за кълбовидните хризантеми. При едроцветните хризантеми не се цели разклоняване.

Кълбовидните хризантеми са едно, а едроцветните съвсем друго. При тях целта са едрите цветове. За изхранване само на една, но много едра пъпка е важно да се отстранят всички по-малки, странични. Тоест на едно разклонение да остане само по една пъпка. Така няма да има конкуренция. А едрата хризантема ще е наистина едра. Втора пъпка, като тази от снимката, обезценява цветето. В градината това не е кой знае какъв проблем, но все пак е важно да кажем как се получава един единствен огромен цвят при тази разновидност на хризантемите.

Тънкост за много цветове

Вкоренявайте млади растения всяка пролет

Младите растения се развиват и цъфтят много по-пищно от застарелите хризантеми. Това означава, че ако искате изобилие от цветове и правилна кълбовидна форма, е по-добра идея да вкоренявате млади растения всяка пролет. Другият вариант е през две-три години да разделяте туфата на хризантема. Заедно с това може да подменяте мястото на цветето. Разделянето на туфата става през пролетта. Тя се изкопава от почвата и се разделя с остър нож на няколко (2-3, но не повече) части. До сигурно прихващане почвата се поддържа влажна, но не подгизнала.

И да не забравим, хризантеми успешно се отглеждат и на балкона. Описаната технология за разклоняване се прилага и при тях. За още по- цветен ефект може да вложите въображение и да украсите саксиите.