Сигурно не сме информирали добре хората и не всички стопани, но това, което правим е правилно и професионално. Това коментира на извънредна пресконференция директорът на Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ Дамян Илиев.

Според него министърът на земеделието и храните Румен Порожанов е прав, че БАБХ не е информирал достатъчно добре хората. Ако ми поиска оставката, веднага ще я дам, заяви Илиев. 

Той посочи, че наличието на заболяването чума по дребните преживни животни е доказано при нас и потвърдено и от Франция. Заболяването е открито на територията на шест села и две общини, с около 4 000 животни. Това са страшни икономически загуби, но в същото време зад нас са 1 млн. и 300 хиляди животни в цялата страна, коментира директорът на БАБХ, съобщава БТА.

В Шарково има още 400 животни, които не могат да бъдат евтаназирани, заради протеста на хората, обясни Дамян Илиев, т.е. там огнището още не е ликвидирано.

Той посочи, че от днес има три-четири случая в 10 километровата зона около огнищата на изнасяне на животни от съседните села в багажници на автомобили, за да бъдат продадени. От БАБХ обясниха, че така заболяването може да бъде пренесено във вътрешността на страната.

Европейските власти са наложили икономически санкции за общините, в които са огнищата, и за срок от 6 месеца млякото и месото от кози и овце в 10-километровата зона около тях трябва да се преработва там. Сурово мляко не може да напуска тази територия, обясниха от БАБХ.

Инж. Дамян Илиев Кадър: Би Ти Ви
Инж. Дамян Илиев Кадър: Би Ти Ви