В края на лятото и началото на есента много често се случва да се извърши кражба от едни пчели в кошерите на други, пише pchelar.net. Това поведение се засилва от недоимъка на храна и от слабостта на нападнатите семейства. Тези явления са описани в книгата „Пчела и кошер” от Лоренцо Лангстрот, преведена на български от Г. Гергов през 1926 г. Извадки от българското издание предлагаме по-долу.

Когато няма беритба, пчелите са тъй разположени да се крадат едни други, че ако пчеларят не вземе най-големите предпазни мерки, ще изгуби може би няколко от най-добрите си кошери. Безработицата у пчелите, както и у хората, поражда пороци. Причините за кражба у пчелите обаче са много по-извинителни, отколкото тези на мързеливите крадци от човешката раса, защото пчелите рядко търсят да живеят от крадени блага, когато могат да си ги доставят от честна работа. Някои пчелари питат дали една пчела, която се е научила да краде, може да се върне към честна работа.

Ние не можем да осъждаме пчелите за наклонността им към кражба. Желанието за кражба се проявява само когато няма беритба, защото пчелите предпочитат много повече пресния нектар на цветовете, пред каквито и да било сладки неща на земята. Това е вярно, защото през един ден от главната паша човек може да остави на открито съд с мед, без пчелите да се приближат до него, когато напротив, ако остави същия съд при липса на беритба, той ще бъде покрит с пчели за няколко минути.

Опитният пчелар лесно познава кога има кражба в пчеларницата му (пчелина бел. ред.). Пчелите хвърчат навсякъде, като търсят по кюшетата и цепнатините на кошерите място, където да се вмъкнат. Когато кражбата се е развила, човек чува едно общо бучене и пчелите от всички кошери са твърде разположени да жилят.

Крадците излизат от кошерите си още от зори и често продължават толкова късно, че мъчно могат да намерят входа на жилището си. Някои прекарват даже нощта в кошера, в който крадат. Когато пчелите крадци са станали господари на един кошер, всякакви опити да ги спрем, било, като се затвори кошерът, било, като се отнася на друго място, ако човек не се залови добре да го направи, е често по-пакостен, отколкото, ако ги бихме оставили да довършат работата си. Въздухът ще се напълни скоро с ненавистни пчели, които, раздразнени от разочарованието си, ще нападат с бясна ярост съседните кошери. При тези обстоятелства и най-силните кошери са понякога победени и хиляди пчели погиват в ожесточените битки.