Щом пчеларят забележи, че един кошер е нападнат от крадци, трябва да намали входа му, а ако нападателите не престанат да проникват вътре, въобще да го затвори, пише pchelar.net. Още преди да нападнат някой съседен кошер, те трябва да се напръскат обилно със студена вода. Това ще успокои яростта им. Пчелите, които сте затворили, трябва да се пренесат на тъмно и хладно място и да се даде възможност на крадците да излязат от кошера. Ако е необходимо, кошерът да се прегледа и да се вземат мерки за неговото по-нататъшно развитие.

В литературата за метод за справяне с постоянните кражби се сочи следния: На нападнатия кошер се слага силна миризма, която обърква нападателите. Крадците не са свикнали на тази миризма и ако някой от тях влезе в кошера и отнесе мед в жилището си, то скоро ще бъде убит от останалите пчели, понеже има странен мирис. Така скоро кражбата ще бъде прекъсната.

Един от най-добрите начини, които сме намерили за спиране на кражбите, когато нападнатият кошер заслужава трудът, е да се постави последният на мястото на кошера – крадец и обратното. Това е приложимо само ако кошерите са на един и същ стопанин. Старите крадци, учудени от промяната приемат за жилище кошера, който кса крали досега, защото го намират там, където са навикнали да носят меда си и го пазят с такава енергия, с каквато са го нападали по-рано. Промяната на местата на силните кошери – крадци с нападнатите слаби, направена вечерно време и намаляване на входовете на всички кошери обикновено дава добри резултати.

Може ли да  предотвратите кражбата: Ако пчеларят желае да запази пчелите си от навика да крадат, то трябва да бъде крайно внимателен при различните си операции, да не оставя ни пити, нито мед там, където ще могат да ги намерят пчелите; ако пчелите са вкусили от скрития мед, щом пчеларят отвори някой кошер, те почват да хвърчат около него, готови да се втурнат в отворения кошер, за да заграбят това, което могат от изложените му на открито съкровища.