Данните на Европейската федерация на производителите на комбинирани фуражи (European Feed Manufacturers' Federation - FEFAC) сочат, че през в 2017 г. производството на комбинирани фуражи в ЕС-28 е било 159,1 млн.т – с 1,5% повече от 2016 г.

Най-голям ръст се наблюдава в сектора на фуружи за едър рогат добитък (+3,6%), като при това производството на фуражи за домашни птици и за свине се е увеличило с умерени темпове (+1,4% и +1,0% съответно).

Що се отнася до фуражите за свине, след известно намаление през 2016 г. годишната динамика отново е положителна.

Огнищата на африканска чума по свинете (АЧС) в Източна Европа оказват значително влияние на свиневъдството. Изключение прави само Полша, която въпреки перманентната заплаха от АЧС е увеличила производството си със 7%.

Четвърта година по ред Полша е в групата на лидерите с годишен прираст от 7,5% на фона на увеличено търсене на птиче месо, благодарение на което страната вече се е превърнала в най-големия европейски производител.

Освен това там се е увеличило и производството на фуражи за едър рогат добитък - с 8%.

Във всички големи (с над 10 млн. т/годишно) страни-производителки на фуражи се наблюдава ръст на производството - от 0,4% до 3,5%. Основен лидер си остава Германия. След нея е Германия, а на трето място е Франция.