Основната цел на Iron Ox е  цялата работа се върши от роботите.

Стартъпът Iron Ox, базиран в Силициевата долина, работи усилено, за да постигне отглеждане на културите единствено от роботи. На този етап се планира да се култивират различни видове маруля, босилек и зеле.

Роботизираната ферма ще използва слънчева енергия - това свежда до минимум отрицателното въздействие върху околната среда.

Оранжерията ще бъде напълно автоматизирана. Растенията ще бъдат засадени в специални тави за хидропоника, които са напълнени с вода, обогатена с хранителни вещества.

Всичко е проектирано по такъв начин, че засаждането да се извършва от робота. Той може да поправя палети или да ги транспортира до друга част от оранжерията.

Особено внимание е обърнато на използването на пространството. Iron Ox използва различни тави и разстоянието между тях е в зависимост от културата, която се планира да бъде отглеждана. Например листните зеленчуци изискват по-просторна стая.

Първоначално тези култури се отглеждат в плътно подредена тавичка и когато растенията пораснат, те се преместват в по-големи тави. И тази операция се извършва от робота.

Роботът ще бъде оборудван с камери и специални захвати за растенията. Камерите са необходими, за да се създаде триизмерен образ на всяко растение: когато растенията достигнат желания размер - роботът го идентифицира и го премества. Освен това ще може да диагностицира заболявания.

Компанията разработва алгоритми за машинно обучение, които автоматично откриват болните растения и ги отстраняват от системата, за да се избегне разпространяването на болестта. Недоразвитите растения също се премахват.

Iron Ox е система, която работи по-точно и по-бързо от обикновената оранжерия. Създателите й смятат, че тяхната технология е бъдещето. Явно и инвеститорите са на същото мнение и са вложили в нея 1,5 млн долара.

Населението на планетата расте и се нуждае от допълнителна храна. Следователно, неефективността на традиционните методи на земеделие ще бъде все по-очевидна. Ето защо хидропониката става все по-популярна в цял свят.

Iron Ox прави икономия и на ресурсите. Например за тази система е необходима 90% по-малко вода, отколкото за отглеждането на същите култури по традиционния начин.

А няма ли роботите да отнемат работните места на хората? Калифорнийските фермери страдат от недостиг на работна ръка.Така че този стартъп не само оптимизира използването на ресурсите, но и решава проблема със служителите.