Земеделският министър Румен Порожанов коментира е вфира на Нова тв протеста на животновъдите. Той е породен от избиването на добитък, който няма видими симптоми за болест. Животновъди от Ямболска област блокираха пътища и не допускаха ветеринари да умъртвяват животните им. Агенцията по храните е решила да евтаназира близо 2000 преживни животни в региона заради открити огнища на чума.

Животновъдите искат оставка на заместник министъра Цветан Димитров. Причината според животновъда Симеон Караколев е, че той 10 години реално отговаря за животновъдството и не се случва нищо, с което да се подобри този отрасъл. "Не може когато един чиновник сбърка, да не се случва нищо", казва той. Под грешка има предвид отмяната на наредба номер 3 от съда. Животновъдите смятат, че има конфликт на интереси, защото Бойко Синапов, съветникът на земеделския министър, е поискал 51 000 лева държавна помощ за участие в селскостопанско изложение, а Цветан Димитров одобрил отпускането на парите.

Животновъдите призовават Порожанов да подпомогне овцевъдството и козевъдството в България. „Затваряме пътя днес, ще изливаме мляко и ще палим вълна, защото не може вече така“, казват животновъдите. Следващият им протест ще бъде в сряда пред Министерския съвет.

Порожанов смята, че исканията на животновъдите не са реалистични. Обеща, че за всички евтанизирани животни ще има обещетение и собствениците им няма да бъдат ощетени. Според министъра овцевъдството има проблеми, защото мандрите са пълно с излишни продукти. Няма търсене на овчи продукти, защото са малко по-скъпи. В Европа също не са популярни, предпочитат се млечни продукти от крави.