Инвазираните животни - със симптоми на бронхопневмония

Д-р Валентин Иванов, квмн

Освен добре познатите тении и глисти в стомашно-чревния тракт котките страдат и от други паразити. Това трябва да имат предвид стопаните на осиновени улични котки. В белия дроб на мяукащите се срещат още 4 вида глисти, които са малко познати, но доста по-опасни от събратята им в червата. Паразитите в белия дроб са кръгли червеи, като най-често срещаният у нас е Aelustrongylus abstrusus - типичен нематод.

Заразяването с червеите става след поемане на ларви, намиращи се в междинните гостоприемници: мишки, птички, гущери и някои охлювчета. Все любими лакомства на котараните. Попаднали в стомашночревния тракт на четириногите любимци, ларвите мигрират от червата до белия дроб, където се доразвиват, като проправят ходове в белодробната тъкан. От дихателния орган заедно с храчките се преглъщат и достигат червата, за да завършат развитието си. Познавайки биологичния цикъл на глистите, става ясно, че почти няма котка, живееща навън, която да не е опаразитена

Научните опити потвърждават тези съмнения. Инвазираните котки най-често показват симптоми на бронхопневмония с типичните признаци - изтечения от носа, кихане, кашляне, затруднено дишане и др.

Много собственици изпадат в заблуда и започват да лекуват котката от настинка с всякакви антибиотици. Естествено такова лечение не дава почти никакъв резултат. Има и още един неприятен факт - стандартните противопаразитни средства не убиват белодробните червеи

Предлаганите комбинирани средства като панакюр, бродлайн и др. се справят успешно с опасните паразити. Ако имате съмнения за наличие на белодробни нематоди у вашия мъркащ любимец, най-добре е да дадете фекална проба за изследване. Всеки ветеринарен лекар за няколко минути ще постави или отхвърли диагнозата.

Котката се чувства чудесно на вилата, но не забравяйте за редовното й обезпаразитяване
Котката се чувства чудесно на вилата, но не забравяйте за редовното й обезпаразитяване