Какви са симптомите за поява на катаракта?

Д-р Емилия Бенова

Основен симптом при всички видове катаракта е намаляването на зрителната острота. При старческата катаракта се наблюдават няколко стадия.

Първият е на началната катаракта. При него зрението може да бъде запазено или съвсем леко нарушено. В този стадий може да има и двойно виждане с едното око. Интересен симптом е полиопията, състояща се във виждане на предметите умножени (например една ябълка се вижда като много ябълки). По-късно зрението намалява.

Вторият стадий е набъбналата катаракта, поради увеличение на водното съдържание на лещата. Тя набъбва и помътняват централните й части. Лещата придобива седефен цвят и гланц. В началото на този стадий се регистрира леко късогледство.

Третият стадий е на почти зрялата катаракта. Характеризира се с отбъбване на лещата и силно намаляване на зрението.

Четвърти стадий е зрялата катаракта. Лещата е помътняла изцяло и добива равномерен матовосив цвят. Зрението е сведено само до възприемане на светлина.

Пети стадий - презряла катаракта. Лещата намалява по размер.

Как се поставя диагноза?

Основен метод за регистриране на катаракта е биомикроскопията. При него с помощта на биомикроскоп се оглеждат капсулите на лещата и нейното ядро за настъпили специфични изменения.

При проследяване на болни с катаракта важен елемент от диагностично-терапевтичния процес е проследяването на промените в зрителната острота и степента на зрялост на катарактата. Зрелостта е особено важна, тъй като терапевтичният подход при заболяването зависи именно от нея. Данни на степента на зрялост на лещата дава изследването на ирисовата сянка.

Как се лекува?

Лечението на катарактата може да бъде консервативно и оперативно.

При консервативното се прилагат различни медикаментозни препарати. То не може да възстанови намаленото зрение при катарактата и не е алтернатива на хирургичното.

Медикаментозното лечение може само да забави процесите на изменения.

Хирургичното лечение на катарактата е основно средство за справяне с това заболяване.

Съществуват различни техники, които са разработени и са се наложили във времето. Основно при тези методи е отстраняването на увредената леща и замяната й с изкуствен имплант.

Как да се предпазим?

С цел профилактика е необходимо да се избягват рисковите фактори като излагане на слънце, йонизиращи лъчения, предпазване от травми. Много добра профилактика е носенето на слънцезащитни очила и навременно лечение за подобряване качеството на живот.