Ако са смлени, покълнали или дрождирани

Тези техники се прилагат за по-лесно усвояване на фуражите от птиците. Освен това ги обогатяват с хранителни вещества.

Например смилането позволява по-доброто смесване на различните видове фуражи.

Покълнване

Най-често се прилага при царевица, овес, ечемик, пшеница и тритикале. Залейте царевичните зърна с хладка вода при температура 20 градуса за през нощта. Насипете зърното в един слой с дебелина от 5-7 см - например в плитки кутии. Покълнването отнема 3 дни, когато се появяват кълнове с дължина 0,5 см. И тогава вече може да давате покълналите зърна на домашните птици.

Количеството е 30-40% кълнове от дневната дажба

Ако към храната на птиците искате да добавите витамин А, трябва да изчакате, докато поникнат зелени издънки с дължина от 15 см. За да се ускори процесът на появата например на кълнове от зелен фасул, трябва зърната да се държат на много светло място.

Зелените издънки могат да се режат с ножица, зърното се овлажнява отново и след няколко дни се получава втора реколта . Това не само увеличава количеството витамини, но също така подобрява и вкуса на самото зърно.

Дрождирането е друг вариант на подготовка.

То се извършва в големи контейнери при стайна температура от 20-25 градуса. Използва се топла вода (1,5 литра на килограм брашнеста смес), в която се разтваря маята (100 г мая на 10 кг смлян предварително фураж/храна).

Разбърква се хубаво, за да се получи добра плътност, подобна на гъста сметана. Важно е да се знае, че дрожденият слой не трябва да е повече от 40 см Самият резервоар не трябва да се покрива с капак.

На всеки два часа (може и по-често) се разбърква. Обикновено дрождирането трае 5 часа /през зимата може да отнеме и 9 часа/.

Тази храна е много добра за храносмилането, здравето и продуктивността на птиците. Не само увеличава количеството на витамините, но и на протеина.

Балансирана суха храна за пилета
Балансирана суха храна за пилета
Смесвайте си фуражите, а може да купувате и готови смески
Смесвайте си фуражите, а може да купувате и готови смески
Добавяйте към храната на какошките и счукани яйчени черупка
Добавяйте към храната на какошките и счукани яйчени черупка