Около 1/3 от произведената в световен мащаб храна се губи - или около 1,3 млрд. т годишно, алармира Организацията по прехрана и земеделие

Жени Владинова

Няма място за хранителни отпадъци в ЕС, е призивът на Европарламента. И с основание: около 88 млн. т храна се губи годишно в ЕС а свързаните с производството й разходи възлизат на 143 млрд. евро.

Продоволствените загуби и отпадъците в индустриализираните страни са толкова високи, колкото в развиващите се страни, но тяхното разпределение е различно. В развиващите се страни над 40% от хранителните загуби се случват след прибиране на реколтата и по време на преработката. В индустриализираните страни над 40% се появяват на ниво търговия на дребно и потребителско ниво.

Причини за загуба на храна

Храната се губи по цялата верига: във фермата, в преработката и производството, в магазините, ресторантите, столовете и в дома.

Причините за хранителните отпадъци се различават значително и могат да бъдат специфични за сектора.

Нека видим факторите, допринасящи за хранителните отпадъци, какво включват:

Промоции като "купувате един - получавате един повече", което води до твърде много храна, която не се консумира.

Неразбирателство относно значението на етикетите "най-добър" и "използвай до", което води до изхвърляне на ядивни храни.

Стандартизирани размери на порциите в ресторантите и столовете.

Трудност при предвиждане на броя на клиентите (проблем за кетъринг услуги).

Проблеми с управлението на запасите за производителите и търговците на дребно.

Високи стандарти за качество (например за продукти, продавани на дребно).

Свръхпроизводство или липса на търсене на определени продукти в определени периоди от годината.

Увреждане на продуктите и опаковките (земеделски стопани и производство на храни).

Неадекватно съхранение / транспорт на всички етапи от хранителната верига

До 2030 г. ЕС трябва да намали хранителните отпадъци с 50%

Европейският парламент одобрява амбициозни цели за рециклиране според нов законодателен текст относно отпадъците и кръговата икономика.

Подобренията в процеса на управление на отпадъците ще донесат ползи за околната среда, климата и човешкото здраве, но не само това. Четирите законодателни акта са също така част от промяна в политиката на ЕС за преминаване към кръгова икономика. Или система, при която стойността на продуктите, материалите и ресурсите остава в икономиката възможно най-дълго време, разясняват от ЕП.

Вече дори има пример как Брюксел дава втори живот на месопреработ- вателните отпадъци

Те ще се използват за създаването на хранителни добавки, повишаващи енергийната стойност на хранителните продукти. ЕС изисква единни правила за регулиране на производството на новите белтъчни хидролизати.

Месото съдържа голямо количество животински белтъчини. Те могат да се използват за създаването на хранителни добавки, повишаващи енергийната стойност на хранителните продукти.

Според европроекта PROSPARE (PROgress in Saving Proteins And Recovering Energy) останалата храна не трябва да се изхвърля а трябва да се използва за прерабтока и за повторно използване на белтъците и мастните фракции. Това мнение споделя и Арналдо Досена, декан на Факултета по хранителни изследвания в Пармския университет.

До 50% от кланичните животински трупове, използвани за производство на месни продукти, се оказват негодни и се изгарят. И то въпреки че те, както и продаваното месо, са богати на белтъчини и други хранителни вещества. Производителите вече признаха, че преработката на такива отпадъци в биодизелно гориво е извънредно скъпоструващ процес. Затова към днешна дата като основна задача стои преработката на животински белтъчини.

Факт от статистиката: Днес едва 22% от цялото произвеждано месо се преработват в хранителни продукти, а реално се потребяват само 3 процента. Безусловно това е безсмислено разхищение на природни ресурси

Всички тези хранителни вещества може да се използват като добавки в евтини продукти с лоша усвояемост и ниска енергийна стойност.

Друг е въпросът, че процесът за извличане на хранителните вещества от месото е извънредно енергоемък. Използвайки ферментите, участващи в храносмилателния процес, отпадъците от месопреработването, обрезките и дори костите на животни и птици може да се преработват в белтъчни хидролизати. Те малко се отличават от белтъчните хидролизати, които вече са на пазара.

Те се получават в процеса на преработка на яйца, мляко и риба и се отличават с висока концентрация на хранителни вещества и на необходимите за човешкия организъм аминокиселини.

Приложение: Хидролизатите може да се използват като диетични добавки за натрупване на мускулна маса или при обикновено хранене. Полезните им свойства са доказвани неведнъж от учените: хидролизатите са пребиотици (несмилаема субстанция, най-често въглехидрати с ниско молекулно тегло - олигозахариди,които се съдържат в много растения и са нормална съставна част на млякото на всички бозайници. Те са естествената среда, в която пробиотиците живеят и се хранят, преди да попаднат в човешкия организъм). Хидролизатите са и антиоксиданти, освен това притежават антимикробни и хипоинтензивни свойства, катeгорични са учените.

Технологията, предложена от проекта PROSPARE, се тества от белгийската хранително-вкусова компания Proliver. Според авторите на проекта в хода на преработка се подобрява хранителната стойност на хидролизатите, произведени като диетични добавки.

Според изследователя от норвежкия институт "Нофима" Вегард Сегтнан този метод има редица предимства. Защото днес пред европейските страни стои една важна задача: в процеса на производство на хранителни продукти да не нанасяме щети на околната среда заявява той . Основната цел на проекта е да направи така, че продуктите с добавка от функционален животински протеин да имат отделна ниша на пазара. Засега в Евросъюза няма конкретен вариант за контрол на тази ниша. В повечето страни-членки всеки случай ще се разглежда поотделно.

Белтъчните хидролизати, чието използване е одобрено от Евросъюза, трябва да бъдат класифицирани като отделен продукт на пазара. Например този продукт може да бъде хубава диетична добавка. Но всичко зависи от това дали те действително се усвояват от организма по-бързо и по-лесно от обикновените белтъци, смята Карин Верзейден, експерт в областта на контрола на хранително-вкусовата промишленост в юридическата фирма "Axon Lawyers". Проблемът с категоризацията е свързан с това, че досега не е имало такъв продукт. Засега всяка страна-членка на ЕС самостоятелно ще решава тези въпроси, но преди да започне продажбата на новия продукт, Евросъюзът планира да приеме единни правила за регулиране на производството му.

(По данни на пресцентъра на ЕП, FUSIONS, ФАО, Евростат, Факултет по хранителни изследвания в Университета в Парма, норвежкия институт "Нофима")

Вече е факт промяна в политиката на ЕС за преминаване към кръгова икономика. При нея стойността на продуктите, материалите и ресурсите остава в икономиката възможно най-дълго време. Дори има пример как Брюксел дава втори живот на месопреработвателните отпадъци.
Вече е факт промяна в политиката на ЕС за преминаване към кръгова икономика. При нея стойността на продуктите, материалите и ресурсите остава в икономиката възможно най-дълго време. Дори има пример как Брюксел дава втори живот на месопреработвателните отпадъци.
Според европроекта PROSPARE (PROgress in Saving Proteins And Recovering Energy) останалата храна не трябва да се изхвърля, а трябва да се използва за преработка и за повторно използване на белтъците и мастните фракции
Според европроекта PROSPARE (PROgress in Saving Proteins And Recovering Energy) останалата храна не трябва да се изхвърля, а трябва да се използва за преработка и за повторно използване на белтъците и мастните фракции
До 2030 г. страните в ЕС трябва да намалят хранителните отпадъци с 50%
До 2030 г. страните в ЕС трябва да намалят хранителните отпадъци с 50%
Средно потребление на месо за година на човек
Средно потребление на месо за година на човек