Подготовката на почвата и качествената сеитба са основата за добра реколта

На какво трябва да се обърне внимание, кои технологии са най-подходящи и как правилно да се подберат селскостопанските машини, разказват специалистите от списание Profi

Ася Василева

В това колко е важна качествената почвообработка днес не се съмнява нито един фермер по света. Навременната и правилно организирана почвообработка подобрява условията на отглеждане на растенията, позволява да се създаде благоприятна обстановка за постъпването на хранителни вещества в орния хоризонт, както и на оптималните количества топлина и влага. При това се унищожава плевелната растителност, намалява се вероятността от нападането на растенията от вредители и болести.

Реколтата и нейното качество до голяма степен зависят от правилно избраната технология на почвообработка и, разбира се, от техниката за нейното провеждане. В зависимост от почвено-климатичните условия на конкретния район, отглежданите култури и наличната материално-техническа база, фермерите прилагат различни технологии за почвообработка, а много от тях не прилагат някоя от технологиите в чист вид, а използват комбинации от тях. Точно затова е важно да се избере такова земеделско оборудване, което да е подходящо за повече по вид работи. Преди избора трябва внимателно да се проучат характеристиките, предназначението и спецификата на работа на машината.

Технологии и оборудване за почвообработка

Исторически най-разпространената почвообработваща технология в Европа е традиционната. Основната ѝ характеристика е използването на плуг, който обръща напълно почвения пласт, при което практически всички растителни остатъци се оказват на дъното на браздата. На повърхността на полето остават максимум 15 на сто от растителните остатъци, което е актуално за райони с достатъчно влажни почви.

В някои степни райони оранта с плуг не се препоръчва поради ветровата ерозия, съответно най-търсената в такива райони технология е нулевата, при която площите не се орат и всички растителни остатъци остават на повърхността. Но за да бъде успешно прилагането на тази технология, трябва да се спазва главното условие - равна повърхност на полето. За нейното изравняване обикновено се използват специални брани и култиватори.

В райони с ограничени агротехнологични срокове, с недостатъчна влага, най-често се използват дискови брани, а последващата обработка се провежда с предсеитбен култиватор. Около 30 на сто от всички растителни остатъци при такава обработка остават на повърхността на полето, но при това те добре се смесват и заравят в почвата на малка дълбочина.

В северните райони широко разпространение е получила технологията STRIP-TILL (или лентова), която се използва за окопните култури - царевица, слънчоглед. Тази технология е разновидност на минималната обработка на почвата. Нейното използване позволява на фермерите няколко пъти да намалят разходите, тъй като се обработва само тясната полоса с насажденията, при това образувалият се неголям гребен, който по-бързо се нагрява и изсъхва, дава възможност сеитбата да се извършва по-рано. На площи, където поради заблатяване и бавно нагряване на почвата, техниката временно не може да работи, това преимущество става решаващ фактор. Освен това технологията STRIP-TILL дава увеличаване на добивите още на следващата година след нейното внедряване, което не може да се каже за нулевата технология, даваща значими резултати едва няколко години след внедряването си.

Въпреки доста обширния спектър на земеделска техника и технологии, фермерите все по-често провеждат почвообработката с една от основните машини - дискова брана. Браната може да се използва както за минимална, така и при традиционната обработка на почвата, а точно те са най-използваните технологии в Европа. Освен това дисковата брана изпълнява едновременно няколко функции - разрохква горния почвен слой, размесва почвата с растителните остатъци, разрязва ги и ги наситнява, както и заорава торовете. С правилно подбрана дискова брана може да се влезе както в обработвано поле, така и в такова, което не е било обработвано с години.

Закупуването на дискова брана е инвестиция в бъдещето, поради това преди да се спрете на една или друга машина, трябва да вземете предвид много моменти.

Работна ширина

Колкото по-широка е дисковата брана, толкова е по-производителна. Но не всички стопанства се нуждаят от максимално голяма работна ширина. При избор на дискова брана е важно да се ориентирате преди всичко с оглед размерите на стопанствата и геометрията на обработваемите площи, за да се натовари машината максимално и по-бързо да изплати вложените в нея средства. Ако техниката е избрана неправилно, тя просто няма да работи с максималните си възможности. Така за стопанства с площ от 10 000 до 15 000 дка се препоръчват брани с работна ширина от 8,8 до 10 м. За стопанства с площ над 15 000 дка са целесъобразни браните с голяма работна ширина - 13-15 м. За стопанства с площ под 10 000 са подходящи брани с работна ширина по-малка от 8 метра. Съвсем малките стопанства е по-добре да вземат машините под наем, тъй като на фермер, обработващ 3000 дка земя, ще бъдат необходими повече години, за да си възвърне инвестицията.

Най-популярни сред фермерите са браните с работна ширина от 9 до 10,6 м., които практически са подходящи за стопанства от всякакви размери.

Разстояние между дисковете

При избор на дискова брана се препоръчва да се обърне внимание на характеристиките на работните органи - разстоянието между дисковете, диаметъра на дисковете, тяхната дебелина. Те оказват непосредствено влияние върху дълбочината на обработката и срока на живот на машината. Колкото е по-голям диаметърът, толкова по-дълбоко може да работи дисковата брана, а от разстоянието между дисковете зависи качеството на обработката на различна дълбочина. Препоръчителна е работна дълбочина от 10-15 см. Именно на тази дълбочина дисковете напълно се припокриват взаимно. Трябва да се помни - колкото по-дълбоко е проведена почвообработката, на толкова по-голяма дълбочина през зимата попада влагата.

Еднаква дълбочина на обработката. Дисковата брана трябва по цялата си работна дължина да обработва почвата на еднаква дълбочина. В противен случай ще се наложи използването на допълнителни работни инструменти, за да се завърши почвообработката, което естествено води до допълнителни разходи. Някои производители предлагат за разрешаването на този проблем разрохкваща лапа, срязваща необработения гребен по средата. Всъщност си струва да се избере такава дискова брана, при която предният ред дискове са разположени с припокриване, което позволява качествено и равномерно да се обработи цялата повърхност с едно минаване.

Форма на лагерите

Друга особеност, способна съществено да удължи живота на машината, е формата на лагера на реда с дисковете. Дисковата брана, работейки на скорости от 10 до 12 км/час, постоянно е подложена на вибрационно-вертикални натоварвания, които се предават на лагерите. В традиционните конструкции на лагерите на редовете с дисковете, каналът за смазване, по който се подава смазката в лагера, преминава през гумена обвивка.

Обвивката на корпуса на такъв лагер е еластична и му позволява да извършва ограничени движения, което води до повишено износване на лагера и периодично затлачване на смазочния канал. Съществуват различни, по-надеждни лагери. Те са конструирани така, че изключват възможността за задръстване, благодарение на твърдото им съединяване с лагера.

Колела

Трябва да се обърне внимание с какви колела е оборудвана дисковата брана - обикновени или сдвоени. Две колела предполагат по-голяма опорна площ, по-малко налягане върху почвата и по-добра стабилност на машината. Имайки предвид приблизителното тегло на браната - около 8 тона за 9-метров модел, тандемните колела могат да осигурят по-висока устойчивост и равномерно проникване на дисковете в почвата по цялата работна ширина. Повечето производители предлагат такива колела като допълнителна опция.

Сервизно обслужване

Трябва да се подчертае важността на сервизното обслужване на дисковата брана, тъй като за безотказната и ефективна работа на машините им е необходимо повишено внимание. Немалка част от стойността на притежаването на една машина, особено брана, са разходите за периодично гресиране, както и замяната на износените части. Тези разходи може да се избегнат, ако се избере брана, в конструкцията на която в повечето шарнирни съединения са използвани свръхмолекулярни полимерни втулки. Те са произведени от износоустойчив материал, изключват триенето на метални части една в друга и не изискват смазка. Такива втулки са дълговечни при експлоатация и не изискват вложения за редовно смазване и замяна.

Оптималният вариант

Изборът и закупуването на земеделска машина не е лесна работа. Иизисква и значителни инвестиции. Въпреки това придобиването на дискова брана е инвестиция в бъдещето, която се изплаща за сметка на универсалното приложение на машината - дисковите брани осигуряват стабилна и качествена работа независимо от почвено-климатичните условия на района и технологията на почвообработката.

Днес на пазара се предлагат много дискови брани от различни модели и конструкции, оборудвани с допълнителни опции. Изборът на един или друг модел трябва да бъде съобразен със спецификата на конкретното стопанство, обемът на извършваната работа и условията на полето. Само тогава финансовите вложения в машината ще бъдат оправдани.