Поглед към пазара на нова агротехника в края на първото шестмесечие на 2018 г.

Регистрациите потвърдиха очакваното оживление и разбъркаха традиционни класации

Любомир Коралов

Както вече писахме във в. "Български фермер", въпреки някои предварителни очаквания за стагнация на пазара на агротехника, през 2017 г. се прояви тенденция към нарастване на търсенето на нови машини

През миналата година са закупени 43 зърнокомбайна повече в сравнение с 2016 г. Увеличението за същия период при новите колесни трактори е със118 броя, а при телескопичните товарачи има нарастване с 46. Тази възходяща линия се потвърди и сводките на службата за регистрация на нови агромашини в Министерството на земеделието, храните и горите(МЗХГ). И както обещахме, сега огласяваме някои основни числа за самоходната техника за първото шестмесечие на 2018 г.

Резултатите в значителна степен потвърждават точността на направените във вестника прогнози от вносители, дилъри, производители на агротехника и фермери-потребители накъде и как върви пазарът. Нещо повече, очертават и нагласите на фермерите за обновяване на машините, с които работят.

От данните на Контролно-техническата инспекция при МЗХГ за първото шестмесечие се вижда, че са регистирани 94 нови зърнокомбайна срещу 92 за същото време на 2017 г. При колесните трактори картината като тенденция е същата - 612 тази година и 605 - миналата. За телехендлерите числата са: 119 през това шестмесечие и 90 през първите шест месеца на 2017 г. Бавно, но постоянно покачване на бройката на новите машини, стабилно и нарастващо търсене на иновативна, по-производителна и по-икономична техника. Това са основните изводи от тази сатистика, противно на мрачните прогнози от 2016 г.

Целия текст може да прочетете в новия брой на "Български фермер" от 12-18 юли.