С дълга и богата история в земеделската наука, изследователска и учебна дейност, Институтът по растителни генетични ресурси "Константин Малков" в гр. Садово се гордее с факта, че е наследник на петата опитна станция в света (1882 г.) след Франция, Англия, Швеция и Германия.

Най-новият сорт, чиито семена се предлагат от тази година, е Гинра. С високо качество, с много високи добиви - дължащи се на едрия му клас, устойчив на жълта и кафява ръжда. Хектолитровата маса е висока, но абсолютната маса е малко по-ниска.

Специалистите го характеризира като пластичен, студо- и сухоустойчив сорт, който може да се отглежда навсякъде. Препоръчват го за цялата страна.

Друг нов сорт е Юнак. Той е най-сухоустойчивият в селекцията. Добре понася и ниските температури в Южна България. В Турция реализират 1000 кг/дка. Добивният му потенциал е много висок, по-рано узрява и е адаптивен на пролетни суши. Зърното му е едро до 54 грама. Съдържание на протеин е доста високо: достига до 14,8-15%.

Най-известният - доайенът на садовската селекция и незаменим 40 години в страната е Садово 1. Той е средноранен, пластичен с едро зърно, отзивчив на торене, много подходящ при икономично земеделие. Средни добиви за Южна България са около 500-700 кг. Но е с много добри технологични качества. Съдържанието на протеин може да стигне до 15%, а добивът на мокър глутен в зависимост от годината достига до 28-34%, макар нормално възможностите за добив да са 26-28%. Освен в страната е широкоразпространен и в югоизточната ни съседка още от края на миналия век. Толерантен е към основните болести: брашнена мана и кафява ръжда, устойчив е на жълта ръжда.

Още за предложенията на ИРГР Садово, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 12 юли.