Домашни рецепти срещу вредителите в градината

05 юли 2018
Зеленчукова градина / Полезни съвети
0
25704
 

Гъсеници на бяла овошна пеперуда, златозадка, майски бръмбар

Смелете 1 кг стъбла на делфиниум (ралица) и ги залейте с 10 л вода. Оставете 2 денонощия да престои, прецедете и пръскайте с получения разтвор.

Листна оса

1/3 кофа с дървесна пепел се залива с 10 л вода и се оставя за две денонощия, след което се прецежда и се пръска.

Или: 100 г синап на прах се залива с 10 л вряла вода и се оставя 2 денонощия. Прецежда се. При пръскане полученият разтвор се разрежда с вода 1:1.

Листни въшки и  акари

- 200 г люспи от лук се заливат с 10 л топла вода и се оставят за 4-5 дни. Течността се прецежда и с нея се пръска 3 пъти през 5 дни 

- 400 г нискокачествен тютюн се заливат с 10 л гореща вода. Оставя се за 2 денонощия и след прецеждане се добавят 40 г течен сапун като прилепител.

- Половин кофа цвят от невен се заливат с 10 л топла вода и се оставят за 2 денонощия. Прецежда се и се добавят 40 г течен сапун.

- 800 г смачкани стъбла от обикновен равнец, който е събран в началото на цъфтежа се попарват с вряла вода. Долива се до 10 литра и се оставя за не по-малко от 48 часа. Прецежда се и отново се добавя течен сапун.

- 100-150 г смачкани скилидки чесън се накисват в 10 л вода за денонощие. Прецежда се и с пресния разтвор веднага се пръска.

Листогризещи гъсеници, листни оси, молци

4 кг листна шума от домат се вари 30 минути в 10 л вода. Прецежда се. Два-три литра от разтвора се доливат с вода до 10 литра и се добавят 40 г течен сапун (може да се използват и 2 суп. лъж. препарат за съдове); пръскайте растенията през 1-2 седмици

Смучещи вредители, гъсеници, личинки на листни оси

1 кг листа и цвят от лайка (можете да използвате такива от аптеката, на които е изтекъл срокът на годност) се заливат с 10 л гореща вода (60-70 градуса) и се оставят за половин ден. Течността се прецежда, разрежда се 3 пъти и се добавят 40 г течен сапун на всеки 10 л работен разтвор.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Зеленчукова градина / Полезни съвети
108675
0

пита Галина Ушева Снимката, която ни е изпратила нашата читателка недвусмислено подсказват за т.нар. върхово гниене по доматите.

23148
0

Рецептата сподели с нас наша редовна читателка от град Нова Загора - Станка Попова. Тя твърди, че тази година масово по дворовете им са плъзнали гъсеници и няма отърване.

48006
0

При ръжда, петнистост и брашнеста мана смесете 1 супена лъжица сода, 1 чаена лъжичка течен препарат за миене на съдове, 1 супена лъжица растително масло, 1 таблетка разтворим аспирин, 4,5 литра вода.

16668
0

След прибиране на реколтата, но задължително преди да започне сериозно захлаждане, трябва щателно да се дезинфекцират парниците и оранжериите. Това включва изхвърлянето на остатъците от растенията,

21753
0

Сиво гниене е, вземете мерки Патладжанът е култура, която по-рядко се напада от болести. Една от най-опасните за растението е сивото гниене. Ако не се вземат мерки, реколтата може да се провали.

Още от Фермер
108
0

Най-атрактивната мярка от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор на България за периода 2014-2018 г., която приключва тази година, е „Преструктуриране и конверсия на лозя”.

423
0

Заради мастит много юници не доживяват до края на първата лактация Разходите за лечение са от 170 до над 800 евро Д-р Петер Цигер Иновационна група "Млякото на Хесен" Една трета от кравите в

504
0

Обикновената листна бълха вреди предимно по крушата, дори предпочита определени сортове, които са с дълъг и продължителен растеж на летораслите. Възрастната бълха има две форми - лятна и зимна.

396
0

Многогодишни наблюдения на Института по пчеларство показват, че пчелите от семейства, където гнездото е формирано преимуществено от стари тъмни пити, събират с 40-47 % мед по-малко,

180
0

Рязък ръст отбеляза пшеницата вчера в Чикаго. Подобен сценарий има и за соята, но поради покупките на ниска цена, която в началото на седмицата достигна най-ниското си ниво от 2008 г. насам.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Над 2 млрд. евро са приходите от международен туризъм у нас за първите седем месеца от настоящата година. Ръстът е с 8,1 процента в сравнение със същия период на 2017 г., сочат последните данни на БНБ, съобщиха от Министерството на туризма. През двата летни месеца юни и юли постъпленията от чуждестранни туристи възлизат на 1,2 млрд.

Не съм се разколебал. Ако няма критики, няма да е реално, не може без критики. Това заяви Младен Маринов пред bTV в деня на встъпване в длъжността министър на вътрешните работи.  Президентът има право да дава коментари по всички политически въпроси. Аз мисля, че резултатите, които имаме, са факт. Не мога и не бива да коментирам защо президентът

"Terminal 3, благодаря, че ме осведомихте за срещата ми с „изявени представители на българската общност в Обединеното кралство – интелектуалци, журналисти, неправителствени организации, бизнесмени и професионалисти”. Това посочва съпругата на президента Румен Радев - Десислава в публикация в своя Фейсбук по повод информация,

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа