При всички бременни крави, на които по време на бременността не им е осигурявано достатъчно движение се наблюдава задържане на последъка (плацентата), напомня д-р Валентин Иванов, квмн. Това се потвърждава и от масовото задържане на плацентата при кравите по време на зимния оборен период.

Предразполагат към този проблем всички фактори, които обуславят понижението на тонуса на матката и цялото тяло на родилката: изтощение, затлъстяване, недостиг на минерални вещества в дажбата.

Особено влияе на задържането на последъка при високопроизводителните крави концентратният тип хранене недостигът на витамини и минерали в съчетание с неблагоприятния микроклимат в кравефермата.

Близненето, прекалено големият плод, предизвикващ разтягане на матката и намаляване на силата маточните съкращения, също са причини. Както и тежките изнурителни раждания, нанасящи повреди на родовите пътища.

Задържането на последъка може да е вследствие на заразно заболяване. Нарушението на обмяната на веществата също има пръст за този проблем.

Премахването на тези неблагоприятни фактори решава проблема.

За своевременното отделяне на последъка при отелване д-р Валентин Иванов, квмн, препоръчва неколкократно инжектиране на окситоцин - по 10-15 мл, до 5-6 пъти през половин час. Препаратът има двойно действие - освен своевременното отделяне на последъка той стимулира и отделянето на коластра.

А що се отнася до съставянето на балансирана дажба, стопаните могат да се консултират безплатно със специалистите от съответната областна служба за съвети в земеделието

Последъкът трябва да се отдели до 24 часа след отелването
Последъкът трябва да се отдели до 24 часа след отелването