Виновен е патокът

Наша читателка се оплаква, че 2 седмици след началото на мътенето патица изведнъж измъква от гнездото едно яйце, чупи го и започва да го яде.

До друга патица-мътачка също намира две счупени и изядени яйца.

Патиците мътачки изваждат от гнездото неоплодените яйца или пък яйцата със загинали ембриони.

По този начин умната птица оставя само читавите яйца, от които ще се излюпят здрави патета и по този начин пази топлината си за останалите яйца.

Освен това трябва да знаете, че за да получите максимална люпимост на пачите яйца, трябва да обърнете внимание и на психологическата страна на процеса. Като всяка любяща майка патицата се тревожи за бъдещото си потомство и става много нервна

Затова, за да не я изплашите по време на мътенето, й се обадете - да чуе гласа ви, преди да влезете в помещението, в което мъти. А докато се храни, й говорете тихо, без да пипате и да "поправяте" гнездото с яйцата.

Пачите яйца са значително по-големи от кокошите - средно те тежат по 80 г, и съдържат повече мазнини, поради което могат бързо да "прегреят" или обратното - да се преохладят. Затова по време на мътенето трябва да се контролира температурата и равнището на влажност. За целта близо до патицата мътачка сложете съд с вода за къпане в който птицата да може често да се къпе и да мокри перата си и съответно яйцата. Ако патицата отказва да се къпе, трябва вие да пръскате с вода яйцата.

Освен това, за да се измътят здрави патета, яйцата трябва да са пресни, събрани седмица преди слагането им за мътене.

Мътенето на пачите яйца отнема 28-31 дни. Патетата не се излюпват едновременно, а едно след друго и затова има смисъл да премествате изсъхналите под майка си патета. Ако не ги вземете от гнездото, е възможно патицата майка да остави гнездото с неизлюпените яйца и да се занимава с излюпените патета.

За разлика от пилетата патетата пробиват черупката така, че им се вижда само връхчето на клюна. Патето може да остане така почти денонощие, но то не се нуждае от помощ.

Патицата изважда от гнездото проблемните яйца
Патицата изважда от гнездото проблемните яйца
Веднага след като изсъхнат, преместете излюпените патета, за да не става патицата от гнездото
Веднага след като изсъхнат, преместете излюпените патета, за да не става патицата от гнездото