Расте доста бързо

Индийският люляк (Lagerstroemia indica) през повечето време е доста скучно растение. Най-обикновен храст или дърво с лъскави зелени листа. Но, дойде ли юни, скучното растение се превръща във феерия от цветове. Бели, розови, червени, лилави и различни нюанси на изброените цветчета са събрани в гроздовидни съцветия. Те от своя страна са разположени по връхните части на младите леторасти. В пълен цъфтеж почти не се виждат листата.

Индийският люляк расте доста бързо. Растенията цъфтят от най-ранна възраст. Цъфтежният период зависи от сорта. На цветовете им можем да се радваме от първия месец на лятото до есента.

Растенията понасят минусови температури до -20-22 градуса и се справят добре с нашите зимни условия. Измръзвания се случват рядко при правилни грижи и избор на място. Дори и да се получат, те са само по надземната част. През пролетта растенията се възстановяват от спящи пъпки в основата на корена.

В търговската мрежа се предлагат растения в контейнери на доста различни цени. Те зависят от самия сорт и от размера на растението. Най-ниската цена е около 8-10 лв, а най-високата може да надхвърли 20-30 лева. Отглеждането е лесно, но трябва да се спазят някои изисквания.

Пазете го от студени въздушни течения

Индийският люляк произхожда от торпични части на Азия и Австралия. Това предполага малко по-специално отношение при засаждането. Изисква се пълно слънчево огряване. Най-доброто място за това растение е пред южна стена. Важно е да бъде защитено от въздушни течения особенно през студените месеци.

Спазването на тези две изисквания гарантира оптималното развитие на индийския люляк. В допълнение към тях е начинът на засаждане. Ямката трябва да е значително по-широка, отколкото дълбока. Почвата да се разрохква добре и към нея се добавя компост. Кореновата шийка трябва да остане на същото ниво, както в саксията.

След засаждане се полива обилно. Следващата поливка е при необходимост. От тук нататък грижите за индийския люляк се изразяват в периодични поливки, едно пролетно подхранване с бавно разградими торове през пролетта и резитби.

Формирането на растението зависи от предпочитанията на собственика. То може да се оформи като висок храст или едностъблено дърво с размери до и над 4 метра.

Резитбата е важна за цъфтежа

Препоръчително е да се извършва 2 пъти в годината

Първата е както при овошките - преди набъбването на пъпките и разлистването през пролетта. Тази резитба цели поддържане на храста/дървото в желана форма. Освен това чрез нея се стимулира развитие на млади клонки. В последствие те ще носят цветните гроздове. Колкото повече млади, тазгодишни клонки се развият, толкова повече цветове ще радват окото на градинаря.

Втората резитба е по-скоро естетически насочена. Нейна основна цел е отстраняване на прецъфтели цветове и може да не се изввършва. Тя е препоръчителна, защото отстраняването на прецъфтели цветове стимулира образуването на нови.

Тоест енергията не се насочва към семеобразуване, а към по- дълготраен цъфтежен период. Е, това зависи от целите и възможностите. Ако искате да размножите растението чрез семена, естествено, че няма да отстраняванте цветовете. 

Размножава се по 3 начина

Засяване на семена

Те се събират веднага след узряване и се засяват в индивидуални саксийки с торфена смес. Субстратът се поддържа влажен през цялото време. Саксийките се поставят под прозрачен похлупак за поддържане на влажността и температурата.

Покълването става за около 2-3 седмици при 20-25 градуса. Младите растения се засаждат на постоянно място на следващата пролет след като премине опасността от студове. Важно е семената да са пресни, защото бързо губят кълняемост.

Растенията ще разцъфтят на втората година след засаждането на постоянно място.

Вкореняване на резници

Най-благоприятни периоди за вкореняване на резници са пролетта и лятото.

Процедурата много наподобява вкореняване на рози под буркан. Резници могат да се вкоренят почти по всяко време на годината при контролирани условия. Необходимо е редовно оросяване и използване на растежни хормони.

Вкоренените през тази година растения ще цъфтят на следващата. Важно е докато растенията са млади, да се обгрижват повече (поливки, температура, торове).

Вкореняване на коренова издънка

При този метод се взема издънка, която излиза от основата на храста и има няколко коренчета. Желателно е тя да се прехвърли в индивидуална саксия за доотглеждане.

Ако подземната и надземната маса са несъразмерни, последната се съкращава, за да се постигне баланс. След успешно развитие на достатъчно корени издънката се засажда на постоянно място. Възможен е цъфтеж още същата година. 

С огнени багри в късната есен

Индийският люляк има много предимства в декоративното озеленяване. На първо място е лесното отглеждане, следвано от продължителния цъфтеж. Няма как да не споменем обаче и есенната красота на растението, богатия избор на цветове и възможността за оформяне според желанията на градинаря.

Едни от най- ефектните сортове са:

Berlingot Menthe' с бонбонено розови цветове в центъра с избледняващи крайчета на венчелистчетата;

'Royal Red' с алено червени наситени цветовете;

Bianco Grassi' със снежно бели цветове (има и червенолистни сортове) и др.

Индийският люляк не е имунизиран срещу болести и неприятели, но проблемите са рядкост. Възможно е заразяване с брашнеста мана и листни петна. При третиране с фунгицид симптомите отшумяват сравнително бързо. Внимавайте за листни въшки и бълхи.