Пазете зеленчуците от нападение на цикади

Драгомир Атанасов агрометеоролог при НИМХ - БАН

Падналите валежи над страната през второто десетдневие на юни, подобриха почвените влагозапаси в слоя 0-50 cm в полските райони и подобриха условията за развитието на пролетните култури - царевица, слънчоглед, зърнено-бобови.

В началото на следващия период се очаква времето да бъде променливо, с чести и обилни валежи и температури по-ниски от обичайните за месеца. Остава вероятността за градушки и нанасяне на щети по земеделските култури. Тези метеорологични условия ще възпрепятстват жътвата на зимните житни култури. В Североизточна България (Шумен и Главиница) и в Централна Северна България (Кнежа) започна прибирането на зърното от ечемик и пшеница. В Южна България (Любимец, Чирпан, Сандански) също започна жътвата на зимните житни култури. През периода пшеницата ще бъде във фазите восъчна и пълна зрялост, а ечемикът - в пълна зрялост.

Царевицата за зърно ще е във фаза листообразуване, а при слънчогледа ще протича образуване на съцветия. В Северна България (Павликени, Бъзовец) и част от Южна България (Пловдив), при царевицата ще се наблюдава цъфтеж и изметляване. В тези райони слънчогледът ще е във фаза цъфтеж. В района на Пловдив рапицата ще е във фаза узряване на шушулките.

При доматите за ранно полско производсвто към края на месеца се очакват първите беритби на плодовете. При пипера ще се формират завръзите. Да се следи за появата на цикади, тъй като те са причинители на столбур по зеленчуковите култури от семейство Картофови (домат, пипер, картофи, патладжан). През периода остава опасността от развитие и заразяване с гъбни патогени по зеленчуковите култури (мана, алтернария), разпространението на вирусни и бактерийни заболявания. Третирането срещу болести и неприятели на зеленчуковите култури, трябва да са съобразени с карантинния срок на препаратите, с цел получаване на чиста от пестициди продукция.

При семковите овощни видове трябва да продължи третирането срещу струпясване на плодовете.

Подходящи условия за растителнозащитни пръскания ще има в неделя и началото на следващата седмица, когато се очаква стабилизиране на времето.