Манол Тодоров, Пчелар №1 на България за 2000 г., Царево: Много хора в България вече знаят за качествата на мановия мед от Странджа. Добри експериментални научни резултати излязоха и при изследванията на този мед в Съвместния геномен център, Софийски университет, споделя на сайта на в. "Пчела и кошер" професионалният пчелар.

Това дава основание за нас, пчеларите от Странджа, да се гордеем с продукта, който произвеждаме и става все по-популярен в Европа, че и по света. „Странджанският манов мед“ има всички шансове да стане Защитено наименование за произход. Това означение има и най-силни предимства в защитата на определен продукт.

Практиката в последните години определено дава нови доказателства за уникалността на този наш пчелен мед. През последните 4 години се забелязва, че Странджанският манов мед (СММ), който е малко по-светъл и се отличава по вкус, цвят и аромат, е с много висока електропроводимост. Изследвал съм мед от Манука среден клас с електропроводимост 1.0-1.1 mS/sm. Реколта 2017 г. за първи път от 18 г. изследвания показа 1.5, 1.6, 1.7, и дори мед от пита 1.8 mS/sm. Това е най-високата за всички тези години. Това ни дава основание да смятаме, че активните вещества в нашия мед са в големи количества и ще трябва да го докажем научно, чрез допълнителни изследвания. Може да се окаже, че в много отношения СММ има сходни качествени характеристики като прочутия мед от манука от Нова Зеландия.

Имаме уговорката с проф. Георги Цанков – ентомолог, институт по гората към БАН, през лятото с екип да дойдат и да установят кой вид листна въшка е причина за установената в последните години по-висока електропроводимост. Възможно е да се окаже нов тип, извън сегашните класификации. Само да добавя, че тази листна въшка е видима и работи върху дървесни видове с малки листенца – клен, габър, челия, явор, акация, къпина, джанка и други в определен периметър (много интересно явление).

Следващата тема е различните видове изследвания на Странджанския цветен пчелен прашец (СЦПП). Много доказателства са в наличност, че и този продукт може да придобие означението ЗНП (защитено наименование за произход), като СЦПП чрез кандидатстване с пакет документация пред националните органи и пред ЕК. Защо трябва да кандидатстваме и за прашеца:

0 Пчелите го събират от диворастящи храсти, треви (билки) и дървесни видове;

0 Наличието на полени от терциерни реликти и ендемити, които се срещат само в Странджа и Кавказ са сигурни маркери и доказателства за произход (ЗНП);

0 Липсват полени от технически култури;

0 Наличието на значителни количества полен от Памуклийка (Cistus Incanus) със значими качествени характеристики. Оказва се, че това е растението, което съдържа най-много полифенолни съединения в Европа;

0 Двата продукта - прашец и манов мед заедно могат значително да подобрят пазарните реализации на нашите странджански пчелари;

0 По естествен път ще увеличим броя на пчелните семейства и по този начин ще съхраним и опазим дивата природа;

0 Чрез опрашването (екосистемна услуга) ще дадем шанс на застрашени и изчезващи растителни и животински видове да оцелеят;

0 Прашецът (СЦПП) го има всяка година и това ще гарантира добър приход, ако е ЗНП;

Най-важното е, че ще съживим Странджа по естествен път, след като създадем условия за печеливш бизнес. Днес предлагаме прашеца на крайния потребител по възможно най-неподходящ начин в найлонови пликчета на слънце и висока температура (предлагаме плява). Всичко това ще променим чрез защитата на продуктовата спецификация - както на прашеца, така и на меда.