Вариантите са няколко, личи си по активния форум на pchelari.com.

1. Една гола ханеманова решетка, поставена между два корпуса, независимо къде се намира откритото пило и майката, ще предизвика залагане на маточници в корпуса с открито пило. Може да е изключение, но не и правило.

2. Може да е вярно в няколко случая, ако освен ханеманова решетка ползваш:

- временен пълен делител /преграда/ между двата корпуса, като впоследствие задължително минаваш през уеднаквяване на миризмите;

- почти пълен делител в различни варианти;

- ако между корпусите и ханемановата решетка сложиш празен корпус или полукорпус, като в тези случаи ползваш собствен вход - по възможност обратен на основния.

3. Ханеманова решетка сама по себе си по никакъв начин не възпрепятства борбата между двете майки

4. Дори и да се стигне до факта, че в два съседни корпуса, разделени с ханеманова решетка, има две майки с общи пчели, то в момента, в който пашата намалее, едната със сигурност ще отлети за вечните райски полета и нито ти, или аз, няма да участваме в избора й.

Още нещо в аванс. Ако някой кошер е решил да си прави тиха смяна (знаете колко ценни са тези майки), и аз съм го хванал , го разделям на толкова корпуса на колкото пити имам отделни маточници, като питите разпределям по вертикала. Разбира се, съобразявам се и с числеността на пчелите в кошера. Така получавам няколко майки без значение къде е останала старата, пчелите и без това я сменят. После правя отводки, като добавям пити от други семейства, но в основното си оставям две. Дано да съм го описал разбираемо.