*Измиването на някои елементи от почвата компенсирате с редовно подхранване

Тази година много лозари казват, че са забелязали различни дефекти по листата на лозите и асмите.

В повечето случаи според специалистите става дума за липсата на един или повече елементи, чиито недостиг, който е бил факт години наред, накрая се проявява най-много по листата.

Освен нуждата от редовно подхранване на растенията с основните торове, които са обогатени с всички видове елементи, могат да се приложат и

някои хитрини

Например при дефицит на калций, фосфор и бор при обработване на лозите с мотика, могат да се хвърлят и заровят черупките от пилешки яйца. Добре е да внесете поне 20-30 парчета на един път.

При липса на калций е полезно да се внесат и натрошени кости от домашни животни и риби в почвата.

Знак за липса на бор

е блокирането на растежа на леторастите веднага след появата на 5-6 листа, те имат вид на леко изгорени.

При значителен дефицит на бор оплождането на цветовете е затрудно или въобще не се случва. Корените на такива лози остават слабо развити и дори могат да започнат да страдат силно от студ през зимата.

При дефицит на важния азот

листата стават рано светлозелени, може да са и по-малко на брой и постепенно започват да падат - като при листопада наесен. Дръжките им започват да се оцветяват в рубинено червено, растежът е видимо отслабен.

Забелязва се преждевременно стареене на леторастите.

Ситуацията може да бъде поправена чрез добавяне на хмел към лозовия храст, като се направи разтвор с вода в съотношение 1:10.

Когато не достига желязо

лозата или асмата започват да плододават по-слабо и гроздето става по-малко.

Спокойно може да се използва разтвор на железен сулфат - 500 грама на 15 литра вода.

Когато калият е недостатъчен

това се отразява на значителна част от корените, като част от тях могат да започнат да отмират.

Като калиево торене за лозите може да се използва пепел, която освен калий съдържа и фосфор, калций, желязо, цинк, сяра, магнезий, манган и други микроелементи.

Но трябва да се използва разумно. Пепелта да се съхранява в сух вид, а когато дойде време да се внесе в почвата, 500 грама от нея могат да се разтворят в 10 литра вода. Полива се при кореновата система преди зреенето на гроздето.

А в края на август и началото на септември или октомври със същия разтвор лозата се подсилва преди зимата.

Една от важните задачи на лозаря е да може и сам да усети по вида на листа и леторасти от какъв вид глад страда неговата лоза и да не отдава всяко избледняване, петно или изжълтяване на болести.

Защото в повечето случаи става дума за дефекти, които са поправими.