9000 ракети изстреляни досега по облаците

През 2018 г. се въвеждат 2 нови командни пункта за борба с градушките - в село Тъжа, Старозагорско, и в Хасково, както и прилежащите 62 нови ракетни площадки. Те ще защитават целия регион на Подбалкана, съобщи в парламента земеделският министър Румен Порожанов.

Общата стойност на сключените по проекта договори до момента е близо 8 млн. лв. С новите 62 площадки ще бъдат покрити още 3 млн. декара.

Тази година са изстреляни много повече притивоградни ракети в сравнение с миналата, съобщи Порожанов. За цялата 2017 г. са изстреляни 6500 ракети, а от началото на 2018 г. до момента са 9000. Порожанов акцентира, че трябва да се търси друг способ за защита на полетата, тъй като изстрелването на ракети е много скъпо и на практика всички капиталови разходи на държавата в земеделието отиват само за тази дейност.

Чумата по свинете представлява опасност за България, тъй като преди 2 години премина през балтийските държави и там срина свиневъдството, каза още министърът. Болестта не засяга здравето на хората, но има икономическо отражение върху бизнеса.

Той посочи, че ще внесе доклад в Министерския съвет. В него ще бъдат разписани варианти за превенция и действия при заболяване.

Ще се засили контролът на храните, които се внасят у нас и от туристите, защото те идват от страни, в които заболяването го има. Порожанов заяви, че вариантът болестта да бъде пренесена по този начин е сред основните.

Втората опасност за пренасяне на заболяването е чрез дивите свине, които “нямат проблем да преплуват Дунав”, допълни още министърът.Той посочи, че ловците ще бъдат стимулирани, за да се намалят дивите свине.

1800 млади фермери са подали проекти по мярката за младите земеделски стопани с бюджет 22 млн. евро, като кандидатстването е приключило на 14 юни.