* Много внимавайте с какво я храните

Собственици на кастрирани котки/котараци трябва веднага да променят тяхното хранене.

Наблюдавайте как кастрацията е повлияла на котката. Дали кастрираното животно е станало по-спокойно - по-малко препуска из къщи, но затова пък все по-често мяука, че е гладно?

Тези промени са естествени, тъй като след операцията намалява изработването на полови хормони и обмяната на веществата се забавя.

Но грижливият стопанин трябва да обърне внимание, ако любимецът му стане по-малко активен. Стимулирайте животното да се движи повече и да изразходва енергия.

В противен случай се увеличава рискът от натрупване на наднормено тегло, което може да доведе до развиване на затлъстяване и до сериозни здравословни проблеми. Наднорменото тегло и развитият на неговия фон диабет са основните причини да се промени обикновено даваната храна със специална.

За да се поддържа в норма теглото на кастрираните любимци, трябва да се избере храна, в чийто състав е отчетена намалената дневна потребност от енергия

Храната трябва да съдържа формула, контролираща теглото, която от една страна дава толкова енергия, колкото е необходима за реалната активност на котката, а от друга - да се грижи за запазването на мускулната маса на животното.