* Налага се при някои сортове по време на цъфтежа

Тази операция нерядко се налага при лозата и асмата. Това се прави, когато на едно място са налице сортове с функционално женски цветове. Такива са все още масово разпространените по селските дворове като Чауш, Червена лисича опашка, Черна разакия, Фоча и други. Чауш се среща най-често у нас.

Как може да се опрашват те, питаха ни немалко читатели.

Ще им отговорим най-подробно. 

Опрашването трябва да става с прашец от културни сортове които цъфтят едновременно с тях. Такива са Шасла доре, Мискет хамбургски, Димят, Памид и други, попадащи в споменатите срокове.

За тази цел трябва да се съберат цъфтящи реси по време на масовия цъфтеж.

С всяка от ресите се удрят и потупват по няколко реси от сорта Чауш например.

Опрашването задължително се извършва само сутрин от 7 до 10 часа и се повтаря поне 2 пъти по време на цъфтежа на лозата или асмата.

Според специалистите този начин на изкуствено опрашване при лозите е практичен, но все пак налага да се унищожат известно количество реси от сорта, който се използва за опрашител.

Но когато става въпрос за малко лози, този прийом е за предпочитане.