На 24-и юни честваме Рожество на св. Йоан Кръстител, извествен в народните вярвания като Еньовден. Той съвпада с лятното слънцестоене и е началото на летните празници. Денят е познат в страната още като Летни Ивановден, Яневден, Иванден, Иван Бильобер, Драгийка, както и Среди лето или Ден на слънцето.

Смята се, че на тази дата слънцето е достигнало крайната точка на своето пътуване от зимата към лятото. Преди да тръгне обратно, ще спре да си отпочине и да се окъпе във водата. Тогава тя става лековита. Затова обичаят повелява преди изгрев да се умием в течаща вода или да се отъркаляме в росата за здраве.

Вярва се също, че билките, набрани преди зората и окъпани в роса, лекуват всички болести. В народните предания те са 77 и половина. Половинката обаче само избрани билкари могат да я намерят и използват.

От билките, между които на първо място еньовчето, жените правят еньовски китки и венци,които окачват на различни места из дома. С тревите и цветята, набрани на празника, увиват и голям еньовски венец, през който се провират всички за здраве.

На този ден не се работи никаква работа. Има и поверие, че Св. Еньо (Йоан) ще порази с гръм нивата на онзи, който не го е уважил на празника му, а е отишъл да работи.

Именици през този ден са Еньо, Яни/а, Янина, Янко/а, Янита, Янчо, Иван/а, Йоан/а, Даян/а, Биляна и всички с имена на билки. Професионален празник е на фармацевтите, билкарите и лечителите.