Преди години е била използвана следната рецепта за билкова ракия с лечебни свойства
В 1850 грама сливова ракия се накисват 2-3 стръка пелин, цвят от дюля, вишна, слива, круша, ябълка, орех, череша, глог, шипка, листа от дрян, орех, леска, вишна, стръкче божо дърво, мащерка, борови връхчента, листа от див и питомен джоджен, градинска чубрица, волски език; корени от сладка папрат, девесил, маточина, дива теменужка, кантарион, целина, розов цвят, равнец, подбел, конска опашка, дери вол, цвят от бял трън, магарешки трън, листа и плодове от малини, листа и кори от лимон, цвят от бъз или свирчовина, динче, листа от черница, 2-3 стръка или чесънчета бял лук, кошурина и тинтява. (Днес някои от имената на билките са непознати.)
От всяка билка се взема по една щипка. Съдът с ракията и билките се оставя на слънце. След 10-15 дни може да се пие по една лъжица преди ядене. Когато ракията намалее с 250 грама се долива нoвa и леченинето продължава.
Този еликсир се оказва, че лекува грип, настинка, кашлица, висока температура, болен стомах, аритмия, язва, главоболие, гърлобол, сърдечни проблеми и какво ли още не. Освен това може да се използва и външно за мазане на болни места по тялото (ХФ)
ОТ БАЛКАНА
Изпраща ни я Йовчо Стоянов от Троян
Билкова ракия с
лечебни свойства
Коментари