В желанието си да дадем на растенията колкото е възможно повече, много често безмислено се използват минерални торове. Но не винаги "повече" е синоним на думата "по-добре". Най-често има недостиг на един или два елемента, а ние торим с комплексни торове, които съдържат „всичко“. В много от случаите излишъкът на някой елемент е много по-лош от дефицита. Разгледайте внимателно растенията и те ще ви кажат какво им липсва.

Азот - бледи или пожълтели листа с малки размери, които рано отмират, крехко стъбло. При излишък на азот, растението започва да расте прекалено бързо, като очевидно забавя цъфтежа. 

Калий - лошо оформени цветове или въобще няма цвят, листата стават жълти или кафяви, често умират, сбръчкват се или се завиват. При излишък на калий растежът на растенията се забавя.

Фосфор - листата са тъмнозелени, със синкав нюанс, бавен растеж, ранно падане на листата. Растението често е нападано от гъбички. При излишък на фосфор желязото и цинкът слабо се усвояват.

Желязо – появява се равномерна хлороза между жилките на листата, листата са бледозелени или жълти, без да отмират тъканите. Недостиг на желязо най-често се наблюдава при варовити почви.

Магнезий - светли или жълти листа, възможно е даже да са червени, хлороза на листните тъкани между зелените жилки, умиране на корените.

Калций - увреждане и отмиране на връхните пъпки и корени, изсъхване на връхчетата и крайчетата на младите листа, върхът на листото се извива като кука. Липсата на калций най-често се наблюдава при много кисели, песъчливи почви.

Сяра - бледозелен цвят на листата без отмиране на тъканите. При недостиг на сяра се забавя синтезът на белтъци в растението и съответно се забавя растежът. При излишък на сяра листата жълтеят, а ръбовете им се огъват навътре.

Бор – съхнат и умират връхните пъпки, младите корени и листата; липсва цъфтеж, опадат завръзите. Липсата на бор най-често се наблюдава в почви с неутрална или алкална реакция, също и при варовити, тъй като калцият пречи на растението да усвоява бора.

Мед - хлороза и избелване на върховете на листата. При излишък на мед се нарушава развитието на корените и намалява постъпването на желязо и манган в растенията.

Манган - лошо развитие на листата, появяват се петна. Междужилковата хлороза е свидетелство за излишък на манган. Липсата на манган най-често се среща в алкални почви.