Свежи или изсушени настойки от плода или листата се използват при сърдечно-съдови и стомашно-чревни заболявания, жлъчни, гинекологични и кожни проблеми

Цариградско грозде

Съдържа много пектин, очиства стомашно-чревния тракт не по-лошо от ябълките. Нормализира обмяната на веществата, добро слабително и пикочогонно средство, помага при анемия, тъй като съдържа желязо, мед и фосфор.

Ягоди

Препоръчват се на болни от анемия и тези със слаби съдове. Често се прилагат като пикочогонно и патогонно средство, при хипертония, атеросклероза и исхемична болест на сърцето.

Малини

Желязото в тях е повече, отколкото е в другите плодове. Подобряват апетита, полезни са за страдащи от малокръвие и при гастрит, тъй като намаляват стомашните болки. Противопоказни са при подагра и нефрит, тъй като съдържат много пуринови вещества.

Касис

Универсално поливитаминно средство, което подобрява храносмилането. Препоръчва се при малокръвие, кръвоизливи, ревматизъм, гастрит с понижена киселинност, бъбречни заболявания, атеросклероза.

Горска ягода

Помага при подагра. Прекрасно успокояващо средство. Действа благотворно на нервната система, защото съдържа етерични масла.