Пчеларите с дългогодишна практика почти винаги се ориентират за проблемите в кошера по състоянието на питата, припомнят специалистите от pcheli.bg.

По запечатването на меда, може да се съди за произхода на пчелите. Например средноруските пчели запечатват килийките, оставяйки между повърхността на меда и восъчното капаче слой въздух (светло „сухо” запечатване). Такава пита се отличава с бял цвят, което свидетелства за повишените й топлинни качества и по-добрата приспособеност на пчелите към зимуване.

Обратният вариант - кавказките пчели не оставят в килийките въздушен слой, затова, запечатаната пита има тъмен цвят (тъмно „мокро” запечатване).

Трети вариант - при пчелите от местен произход, запечатването е смесено.

По питите на гнездото може да се съди за количеството и качеството на хранителните запаси. Количеството мед се определя на око по заетата с мед площ от питата или чрез измерване на кантар, като се извади теглото на самата пита:

0 на прясно изградените светли пити – 400 грама,;

0 кафявите – 600 грама;

0 тъмните – 800 грама.

Ако пита с размер на рамката 435х300 мм е изцяло запълнена и запечатана, тя съдържа 3,6 кг мед (запечатана ивица с ширина около 7 см отговаря на 1 кг мед).

Една килийка побира 102-175 мг цветен прашец. Масата на цветния прашец в пита, в която са запълнени около 6 хиляди килийки от двете страни, е приблизително 840 грама. За информация - 1 кг цветен прашец заема около 7 хиляди килийки.

И още:

0 От пролетта до основния медосбор на пчелното семейство са необходими 6-8 кг мед и 2-2,5 кг цветен прашец;

0 По време на нарастване на пчелите през зимата, съответно 15-18 кг. и 2,5-3 кг.;

0 За есенно-зимно-пролетен период – 16-25 кг. и 1,5 кг.