Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов откри днес жътвената кампания в сливенското село Жельо войвода, предава БТА.

Той присъства на ритуал по зажънване в житна нива в землището на селото, като домакин на събитието бе Сдружението на земеделските производители "Хаджи Димитър".

Очакваме много добра реколта, заяви министър Порожанов. Ще бъдат реколтирани близо 11 млн. и 500 хиляди декара пшеница, 1 150 000 декара ечемик, 1 850 000 рапица. Очакват се добри добиви - над 88 процента от посевите са в много добро състояние, пропадналите площи са 0.1 процент за пшеницата, 0.1 на сто за ечемика, 0.3 процента рапица. Той прогнозира, че през тази година добивите ще надхвърлят над 6 милиона тона зърно. Към момента цените са малко под 300 лева за тон при 294 лв. за хлебната пшеница.

Министърът съобщи още, че поради неблагоприятни климатични условия в Украйна и Русия, добивите на тези големи производители ще бъдат редуцирани и българската пшеница ще бъде добре реализирана.

На въпрос дали е ясен вече размерът на обезщетенията за пропаднали площи при овощните насаждения, Порожанов отговори, че към момента в страната има само 29 протокола за пропаднали площи. По думите му, производителите са били засегнати, но са избрали да получат обвързано подпомагане, вместо компенсация за 80 процента от направените разходи. Той подчерта още, че ако не е била намесата на площадките за противоградна защита, проблемът с пропаднали от градушка култури, е щял да бъде огромен.