А от това влияе и на диаметъра на килийките, обясняват специалистите от pcheli.bg. На естествено изградените пити, се различават следните видове килийки: пчелни – за отглеждане на пчели, събиране и съхранение на мед и цветен прашец; търтееви – за отглеждане на търтеи и складиране на мед (пчелите избягват да съхраняват цветния прашец в тези килийки); маточници – килийки за отглеждане на майки; преходни – килийки с неправилна форма, които пчелите изграждат на прехода от пчелни към търтееви килийки (обикновено до горните и странични летвички на рамката); медови – с удължена форма и забележимо насочени нагоре, което изключва възможността майката да снася яйца в тях.

Поради факта, че размерът на пчелите от различни породи не е еднакъв, диаметърът на килийките е също различен.

Например, диаметърът на пчелните килийки на средноруската породата е средно 5,56 мм, търтеевите – 6,98 мм; на сивата горнокавказка съответно 5,46 и 6,69 мм. Диаметърът на килийките закономерно се увеличава от юг на север, което съответства на географското изменение на размера на тялото на пчелата. Дълбочината на пчелните килийки е 12 мм, те са насочени леко нагоре, под ъгъл 4-5% спрямо хоризонта.

Стандартната пита с размери на рамката 435х300 мм побира до 9,1 хиляди килийки, от които около 8 хиляди служат за отглеждане на пило. Източник: apiary.su,В. И. Лебедев