Бъдещето на опазването на околната среда в Европа ще се решава на 25 юни в Люксембург на заседание на Съвета на министрите на околната среда.

По подробно ще се дискутира законодателното предложение на Европейската комисия за увеличаване на финансирането на програма LIFE. Това е единственият финансов инструмент на блока, изцяло посветен на околната среда, опазването на природата и борбата с климатичните промени, а също е и една много успешна програма в създаването на нови работни места, както и в ускоряването на европейската икономика.

И все пак WWF и още 200 организации не са напълно доволни. Според тях в предложението няма пълна яснота във връзка разширяването на достъпа до грантове за представители на гражданското общество за сметка на публичния сектор. Те смята и че предвидените средства са недостатъчни за да се справят с негативните последици от измененията в климата и влошаването на състоянието на околната среда.

На форума министрите ще обсъдят и въпроса за ограничаване на пластмасовите продукти за еднократна употреба, както и реформирането на Общата Селскостопанска политика в новия програмен период.