Евгения Владинова
с. Тополница, общ. Петрич
Добивите са значителни - в лоши години 2,5 т/дка, в добри - до 5 т/дка
Плодовете са по-вкусни и по-захарни от гръцките, твърди Ангел Захов след 20 години проучвания за отглеждане на актинидия у нас
Лято е. Пазарът изобилства от плодове. Има всичко и едно от изкушенията е кивито. Но това, което прави впечатление, е, че в късна есен без проблеми може да си купим киви българско производство, но сега единственият вариант са гръцки плодове. Защо българското киви отсъства на пазара? Отговор потърсихме от Ангел Захов, който 20 години прави проучвания за отглеждането на китайска актинидия - овощното дръвче, чийто плод е кивито.
Aктинидиятa e дoxoднa кyлтypa, кoятo y нac ce paзвивa нa cклoнoвe и тepeни дo 500-600 м нaдмopcкa виcoчинa нa юг oт Cтapa плaнинa, в Cpeднoгopиeтo, в Poдoпcкaтa якa, в Югoзaпaднa Бългapия и дo 12-20 км oт чepнoмopcкия бpяг. Изключително добре плододава и в Русе, Силистра и др. райони, обяснява Ангел Захов. Другото предимство е, че вирее добре при температура до минус 35 градуса, т.е. не е задължително да се отглежда в южните райони, близки до средиземноморския климат, допълва агрономът с дългогодишна практика.
Киви се отглежда у нас от 27-28 години, пояснява моят домакин и уточнява, че доскоро, а в повечето случаи и сега, производството е по-скоро за лично ползване. Но вече има хора, които имат куража да засаждат актинидия на по-големи площи - до 5 дка.
Но рентабилност има при насаждения от 10 дка въпреки че за тези обеми трябват сериозни инвестиции от 3-4 хил. лв. и повече, които производителите трябва да извадят от собствения си джоб. За съжаление у нас отглеждането на актинидия не се субсидира от ПРСР - през нито един от периодите й досега (за разлика от други държави-членки на ЕС). За всички останали видове земеделска дейност се дават пари, но за отглеждането на този изключително полезен плод - не. Този пропуск от страна на държавата се отразява зле при производството на киви - вдига изключително много себестойността на плода. И за да покрие направените инвестиции, производителят е принуден да продава на високи цени. Но гърците, които доминират на българския пазар, нямат този проблем и продават у нас кивито на ниски цени, защото производството им е субсидирано. И кръгът се затваря, тъй като потребителите не купуват българско киви, защото е скъпо.
За какви инвестиции става дума? Те не са задължителни, за да се покрият евроизисквания според някакви разпоредби (както е в други сектори като млечното животновъдство, свиневъдство или птицевъдство). Не, изискванията са от самото растение, за да се развива добре и да плододава максимално. Първият голям разход е изграждане на непрекъсната подпорна конструкция система тендоне
Актинидията е лианово растение, тя трябва да “лежи” върху нещо. Дървото развива много голяма листна маса и с плодовете едно растение може да тежи 1 тон, дори повече. Затова стабилната конструкция е задължителна.
Разбира се, има хора, които се наемат и правят големи насаждения, но все още у нас преобладават дребните производители. И дори да изкарат на пазара продукция с много високо качество - богат аромат, висока захарност и деликатен вкус, те не могат да повлияят на пазара, защото са твърде малък сегмент.
Другият сериозен разход е напояването - актинидията трябва да се полива поне 3 пъти дневно през летния период. А след прибирането на реколтата отново трябват доста пари - този път за наемане на склад за съхранение на плодовете. Така че държавата трябва да подпомогне производството на българско киви, категоричен е Ангел Захов. Още повече, че резултатите през последните години доказват, че можем да реализираме добри добиви като количество, а плодовете ни са по-вкусни от гръцките, допълва Ангел Захов. В противен случай излиза, че държавата няма политика за защита на малките производители
Голям плюс при създаване на насаждения с актинидия е, че тя може да се отглежда в почти цялата страна - агрономът е изпращал разсад в различни райони на Софийска област, Русе, Разград, Варна, Бургас, Плевен. И отзивите на производителите са изключително добри. Единственото изискване е дърветата да се засаждат на наклонен терен, а не в ниската част, в низината. За да не “задържат” студа. А иначе актинидията издържа на минус 30-35 градуса, но само ако е бързо “преминаващ”.
Друго предимство на овощния вид е целогодишната консумация на плода, т.е. няма сезонност. Беритбата се прави, когато сухото вещество достигне 7%, за да може кивито да развие неповторимите си вкусови качества. Така че най-добре е плодовете да се прибират около 10-15 ноември, съветва специалистът. И допълва, че за нашите условия ние още не знаем колко години живее актинидията - може да живее и 100 години като лозата. Предпоставка за това е наличието на адвентивни пъпки в основата на стъблото. И ако нещо стане с надземната част, то стъблото си изкарва наново само.
От едно растение може да се прибират около 40 кг плод
Количеството е в пряка зависимост от пространството, което е осигурено на растението да се разгърне. Ако оставите актинидията на 1 кв. м и дървото увисне надолу, няма какво да се бере, напомня Захов.
И въпреки доказаните добри добиви и качеството на българското киви, пазарът е труден. Причината - от южната ни съседка идва много продукция на ниски цени. А изкупуването на киви в Петричко преди 2-3 години е от 30 ст./кг до 50 ст./кг през юли, което е изключително ниска цена. Миналата година цената достига до 0,80-1,00 лв./кг.
И въпреки повишението, според повечето дребни производители в района, реалната изкупна цена трябва да е поне 2 лв./кг, за да покрие производствените разходи, твърди Захов.
Но за съжаление, тъй като актинидията изисква сериозни първоначални инвестиции и плододава обилно чак от 3-ата година (като лозата и другите овощни видове), а хората търсят бърза печалба, много производители се отказват.
Ето, по-младите хора в Петрич вече изкорениха насажденията с актинидия и създадоха на тяхно място автокъщи, с горчивина споделя Ангел Захов.
Актинидията има много предимства, но и особености:
Актинидията е двудомно еднополово растение - има мъжки и женски, които се опрашват от пчелите и вятъра.
Добър избор за доходи - на 1 дка се засаждат до 60 растения - всяко дърво плододва по 40 кг , което означава, че от 1 дка се изкарват 2 тона и половина.
Не се пръска - голям плюс.
Резитбата - малко по-различна е от тази на лозата. Първите 4-5 пъпки нямат плодове и не покарват. Трябва да се реже на 7-8 пъпки, когато леторасълът е млад. Когато започне да плододава, дръжките на пъпките остават на летораслите - реже се на 3-4 пъпки след последната дръжка
Когато правиш по-голям масив - 5 дка с актинидия, трябва да имаш поне едно пчелно семейство, напомня агрономът. Защото, когато цъфти, актинидията няма аромати и не привлича пчелите. Затова е препоръчително около насажденията да има акация - двете култури цъфтят по едно и също време. Другото важно изискване е в центъра на насаждението да се поставя мъжкото растение - то цъфти обилно, с много цветове. Пчелите събират прашеца от него, след което опрашват женското растение.
И още една важна подробност: ако един плод киви е с по-малко от 1000 семена, това означава, че плодът не е стандартен. Трябва да има над 1000 семена.
Какъв е европазарът на киви
Стойността на глобалния износ на киви се оценява на около 8,7% за периода 2015-2016 г. Основните производители на киви са Нова Зеландия, Италия, Чили, Гърция, Китай и др. Един от основните играчи на световния пазар на плодове киви е Zespri International Limited. Това е най-големият търговец на киви в света, обхващащ около 50 страни и управляващ 30% от световния обем.
Европейският пазар на киви се характеризира с малки размери и по-малък обем през последните няколко години. Пример - реколтата през 2018 г. е особено ниска в Италия. А Италия и Франция са главни доставчици на киви.
Както бе споменато по-горе, Zespri е най-големият дистрибутор на киви не само в световен мащаб, но и в Европа. По време на пиковия сезон плодовете от киви на Zespri идват предимно от Италия и Франция. През 2017 г. Zespri предоставя допълнителна лицензия от 1 800 ха за киви сорт SunGold в Европа за периода от 2017-2020 г. Тази инвестиция ще позволи увеличаване на общата площ до близо 4 000 хектара в Европа до 2020 г.
Как гръцкото правителство контролира изкупуването
Цените на кивито се определят за изключително високи през 2017 г. - директно от полето с насажденията са изкупувани за 0,60 и 0,80 евроцента/кг.
Това е цена, каквато досега никога не е имало в Гърция и се смята за изключително висока. Заради добрите оферти фермерите избързват и прибират кивито по-рано от официалната дата 15 октомври, дадена от гръцкото правителство, за да "хванат" високото плащане от изкупвачите. Но гръцкото министерство на земеделието се намесва с бързи мерки, свързани със субсидирането на производителите. И така успява да спре преждевременното събиране на киви с ниски нива на брикс (наименование на група страни с влияние в международната икономика).
Миналата година най-големият производител на киви в Гърция "Зевс Киви", обяви, че ще се концентрира върху подходящи пазари за втора класа киви като Румъния. За 2018 се очаква 6000-тонно производство, което е с над 700 тона увеличение от миналогодишните 5300 т киви. Водещите гръцки производители обявиха, че цените на гръцкото киви трябва да бъдат разумни, но достатъчно конкурентни за да останат релевантни (уместни) на пазара. Цените трябва да са добри и да не са много по-ниски от тези в Италия, е тяхната позиция. В момента "Зевс Киви" е в процес на промяна на системата за калибриране, сортиране и съхранение при производството на киви. Мощният производител обяви, че ще има промяна при използването на малки каси с капацитет от 20 кг до по-големи кошчета, които са по-популярни в Италия, отколкото в Гърция. Тази промяна е ключова за увеличаване на капацитета за съхранение, като в същото време се намаляват разходите за логистика. Очаква се промяната да влезе в сила до 2019 г.
Италия е най-големият износител
Тя е вторият по големина износител на киви в света и първият най-голям износител на киви в Европа. Италия е изнесла 409 092 тона през 2016 г. Най-големите вносители на киви от Италия са Германия, Испания, Съединените щати и Франция. За 2016 г. Германия внася 63 067 тона киви от Италия.
Според Евростат
През 2017 повече от 1,5 млн. стопанства в ЕС са управлявали овощни градини. А над 3,2 млн. хектара са предназначени за отглеждане на плодове - две трети в Испания, Италия и Полша. Разнообразната група тропически и субтропически плодове (предимно киви, но също така и смокини и банани) заемат 4,1% от площта на плодовете. Две трети (66,6%) от площите, предназначени за плодове, се намират само в три държави-членки. Испания (38,8%) е на първо място в класацията, следвана от Италия (17,3%) и Полша (10,4%). След тях са Португалия (6,9%) и Гърция (6,3%). Преобладаващата позиция на Испания е, че тя увеличава лъвския дял на ядките и цитрусовите плодове.
(Ползвани са данни на Евростат, FAO, Mordorintelligence.com, EU industry reports)
Коментари